Drugi svijet | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Drugi svijet

Svjetovi drukčiji od onoga u kojem živimo tema su izložbe koju kustoski kolektiv Što, kako i za koga? (WHW) postavlja u sklopu festivala steierischer herbst u Grazu.

  • A
  • +
  • -

Izložba Drugi svijet razmatra pojam višestrukih svjetova, mogućih, paralelnih, fikcijskih, željenih svjetova, svjetova drukčijih od onoga u kojemu živimo, onih u kojima se prošlost drukčije rasplela, a budućnost nije neopozivo određena sadašnjošću. No umjesto da se preda veličanju umjetnosti kao ugrožene enklave imaginacije i slobodne kreativnosti, Drugi svijet čvrsto se drži stvarnosti sadašnjosti, kojom vlada pesimistična dogma o neizbježnosti. Izložba počinje mnoštvom svjetova, prizivanih u prostorima između neostvarenih mogućnosti koje proganjaju sadašnjost i stvarnih prijetnji koje bi mogle poništiti svaku zamislivu budućnost, a u isto vrijeme ističe činjenicu da je ovaj svijet u kojemu živimo, čija "povezivost" i globe-trotting se cinično zagovaraju marketingom telekomunikacijskih tvrtki, zapravo podijeljen i fragmentiran na mnoštvo svjetova, raslojenih na razne stupnjeve izrabljivanja i povlaštenosti, i raspršen u enklave identitetâ.

S jedne strane, izložba investira u pojam "Drugoga svijeta" kao hladnoratovskog geopolitičkog eufemizma za mračni ponor između Prvoga i Trećega svijeta, koji je nudio iluziju napretka koji će prije ili kasnije obuhvatiti sve narode svijeta, a s druge strane razmatra našu mogućnost da zamislimo budućnost, budućnost ne kao nešto što dolazi poslije sutra, nego kao ono u što se ulažu borbe koje se vode u sadašnjosti. Izložba se služi pojmom Drugoga svijeta kao rezom kroz vremensku os, tražeći način kako bi se moglo spasiti barem dio vizije emancipacije i jednakosti koju je taj pojam sadržavao, ne podliježući ideologiji napretka. Moramo prihvatiti činjenicu da smo ušli u fazu sustavnog neuspjeha, u kojoj, kako Immanuel Wallerstein jezgrovito kaže: Ishod može biti po prirodi stvari nepredvidljiv, ali priroda borbe je jasna.

Svoje će radove na izložbi predstaviti Jumana Emil Abboud, Yael Bartana, Nemanja Cvijanović, Decolonizing Architecture Art Residency / DAAR, Marcelo Expósito & Verónica Iglesia, Ruben Grigoryan, Bouchra Khalili, Daniel Knorr, Tom Nicholson, Maha Maamoun, Mona Marzouk, Chan-Kyong Park, Lala Raščić, Marko Tadić.

Dana 26. rujna se u sklopu izložbe održava filmska večer na kojoj će prisustvovati kustosice WHW-a, a bit će prikazan film Mahe Maamoun Domestic Tourism II. Drugi svijet možete posjetiti u Grazu do 16. listopada, a više o izložbi možete pročitati ovdje

Izvor: WHW / Fotografija: Maha Mammoun: Domestic Tourism II 


Objavio/la janja [at] kulturpunkt.hr 21.09.2011