Društvena dimenzija umjetnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Društvena dimenzija umjetnosti

Na Noći performansa u Beogradu predstavit će se umjetnici Tamara Bilankov, Nicole Hewitt, Noćne vizije, Ana Laco i Marijan Crtalić.

  • A
  • +
  • -

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg se spajaju dvije naočigled nepovezive stvari – clubbing i izvedbene umjetnosti. Umjetnici iz regije pozvani su da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom, zvukom ili pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, dok je cijelom događaju pridodana i društvena dimenzija. Performansi se izvode tijekom  večeri, jedan za drugim u slobodnom okruženju, što ga čini važnim i privlačnim za posjetitelje  koji imaju mogućnost međusobnog povezivanja, kao i povezivanja s umjetnicima.

Uz Zagreb, Split i Beograd, Noć Performansa izvodila se u Ljubljani, Skoplju, Brestu, Portlandu i Caenu. Nakon što je prošlih godina s odličnim reakcijama publike, izvedena na LIMITU, Noć Performansa vraća se u Dom Omladine 22. studenog.

Na Noći će se predstaviti umjetnici Tamara Bilankov, Nicole Hewitt, Noćne vizije, Ana Laco i Marijan Crtalić.

Tamara Bilankov beogradskoj će publici predstaviti Inkubator, odnosno metaforu jedne stambene zgrade pod čije značenje podilaze svi stanari, kao i svaki djelić atmosfere koja vlada u prostoru zgrade. Nicole Hewitt, u suradnji s Jasminom Ravnjak Vidom Guzmić predstavit će work-in-progress Ova žena se zove Jasna 01, što je u biti skica za povijesni roman u filmskom obliku.

Dvotjedna multimedijalna radionica Noćne vizije na kojoj su sudjelovati i surađivali video umjetnici i glazbenici mlađe generacije, svoju je premijeru doživjela na ovogodišnjoj Noći performansa u Zagrebu u obliku live-act multimedijalnog performansa u eksterijeru SC-a, u suradnji Ganz novog festivala i festivala Perforacije, te će sada u biti predstavljena i beogradskoj publici.

Ana Laco profesionalno se bavi suspenzijama od 2009. godine, nastupi joj traju od 5 do 20 minuta ovisno o dijelu tijela za koji je suspendirana, a njezin performans se stoga zove – Tijelo u zraku. Performans Evolucija multimedijskog umjetnika Marijana Crtalića progovara o klasičnoj borbi za alfa poziciju u društvu. Umjetnik smatra kako je nasilje kao najbrži oblik ostvarenja tzv. ideoloških ciljeva ujedno je i najefikasnije sredstvo za liječenje frustracija zbog vlastite minorne pozicije u društvu "velikih očekivanja".

Noć Performansa program je festivala Perforacije koji se provodi pod platformom This is a Domino project.

Izvor: Domino / Fotografija: Noćne vizije, SC, Ganz novi festival

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.11.2013