Društvena previranja i učinak vremena | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Društvena previranja i učinak vremena

Nova sezona čitateljskog kluba Motor mijene bavi se tekstovima o revolucionarnoj 1968., a tema prvog izdanja je roman Gilberta Adaira Sanjari.

16.10.2018 , Zagreb - Booksa

Nova sezona čitateljskog kluba Motor mijene bavi se tekstovima o revolucionarnoj 1968. godini, onima koji pišu njezini zagovornici (pa i mitolozi), ali i kritičari, bilo da su sudionici vremena ili postšezdesetosmaši.

"Šezdesetosmaški Motor mijene predstavlja izbor naslova koji obuhvaća više različitih, pa i suprotstavljenih pozicija, od francuske 'potrebe za nesputanim uživanjem' (koje je tražio Cohn-Bendit), preko Vespera kao pripadnika njemačkog RAF-a ili Balestrinija kao kroničara talijanskih Crvenih brigada. Veliki uron ćemo ostvariti čitanjem dijelova Estetike otpora Petera Weissa, monumentalne refleksije o dijalektici povijesti. Zatim skačemo u Čehoslovačku, gdje nije bilo lako naći disidenta koji pod kritikom staljinizma ne podrazumijeva i kritiku socijalizma – ali jedan takav bio je Ludvík Vaculík. Nastavljamo s ponešto zabavnijim i u nas svojevremeno popularnim Josefom Škvoreckým (autorom omiljenog Tankovog prapora tj. Oklopnog bataljona) i njegovom kronikom Praškog proljeća Mirakl. A za grand finale čuvamo zabranjene Mihailovića i Pavlovića te renegata Savića", najavljuju organizatori.

Prvi sastanak zakazan je za utorak, 16. listopada u 18 sati u Booksi kada će se razgovarati romanu Gilberta Adaira  Sanjari (The Holy Innocents, 1988.)

Kopiju primjerka romana potražite u Booksi. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 28.09.2018