Društvena solidarnost i razvoj kritičkog diskursa | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Društvena solidarnost i razvoj kritičkog diskursa

Udruga Održivi otok u Jelsi na otoku Hvaru predstavlja prvi broj časopisa O. koji donosi primjere pozitivnog razvoja otoka te ukazuje na stanovite izazove s kojima se otočani suo

03.06.2017 , Jelsa - Nova riva

FOTO: Časopis O. / Facebook

  • A
  • +
  • -

U subotu, 3. lipnja u 21 sat u Jelsi na otoku Hvaru predstavlja se rezultat suradnje, dijaloga i ideja koje su nastale tijekom aktivnosti i neformalnih susreta u okviru raznih programa udruge Održivi otok

"Sve nas je povezala biografska činjenica života na otoku i želja da se aktivno uključimo u život lokalne zajednice, a dobra energija koja je pratila naše susrete materijalizirala se na stranicama prvog broja časopisa O

Inspirirala nas je zajednička misao i želja da doprinesemo društvenoj solidarnosti i razvoju kritičkog diskursa i mišljenja. 

Ideja o pokretanju časopisa razvila se iz niza pitanja o mogućnostima ostvarivanja svih naših potencijala i prava u sredini u kojoj živimo. Duboko svjesne svih prednosti i izazova koje objedinjuje sintagma život na otoku, prepoznale smo otok kao naše prvo zajedničko polazište. Otok kao lokus naših života promatramo i propitujemo kao dio jednog većeg sustava (regionalnog, nacionalnog i globalnog) s kojim dijelimo slične pogodnosti, ali i probleme te stvaramo mnogostruke veze. 

Na tom tragu, u prvom broju donosimo primjere pozitivnog razvoja otoka, ali i ukazujemo na stanovite izazove s kojima se danas suočavamo. Druga biografska činjenica od koje polazimo je biološki spol koji je kulturno uvjetovao naše životne uloge i s njima povezane osjećaje o pravdi i nepravdi. 

Vođene snažnim impulsom o važnosti ravnopravnosti spolova, kao i svake druge ravnopravnosti, u fokus stavljamo otočnu realnost kroz prizmu težnje ka ravnoteži društvenih položaja muškaraca i žena te samoostvarenju svake individue. Donosimo niz članaka koji, na autori(ca)ma svojstven način, ukazuju na nesrazmjer u poimanju rodnih uloga, ali i određene pomake koji ukazuju na pozitivne promjene u našoj tradicionalnoj zajednici. 

Prvi broj O. ujedno je i poziv svima koji smatraju da između korica ovog časopisa mogu poslati vlastitu poruku, podijeliti iskustvo ili zabilježiti fragment bogatog značenja koje otok u svojem stvarnom ili simboličkom izrazu obuhvaća", stoji u najavi. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.06.2017