Društveni kontekst rane internetske umjetnosti | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Društveni kontekst rane internetske umjetnosti

Umjetnik i kustos Darko Fritz iskoristit će priloge na kojima je radio za Transfer (HRT) kako bi pružio okvir za razumijevanje okruženja u kojem se razvijala internetska umjetnost 1990-ih.

18.06.2016 , Zagreb - Greta

S izložbe I am Still Alive, HDLU, Zagreb, 2000. Kustos D. Fritz. Radovi: V. Bonačić i M. Schroeder.

  • A
  • +
  • -

Geopolitička situacija poslije rušenja berlinskog zida te razvoj kompjuterskih tehnologija i telekomunkacija uvjetovali su ubrzan razvoj medijske umjetnosti 1990-ih godina. Darko Fritz će komentirati kulturni i politički kontekst međunarodne kulturne scene s obzirom na onovremenu situaciju u Hrvatskoj kroz prikaz TV priloga koje je radio kao reporter za emisiju o kulturi Transfer (HRT). Radi se o prilozima o Documenti X (1997.), koja je promijenila paradigmu prikazivanja medijske umjetnosti u mainstream institucijama suvremene umjetnosti, festivalu Next 5 Minutes (1999.), koji je spojio političke aktiviste, hakersku zajednicu i umjetnike te prilogu o izložbi I am Still Alive kojoj je Fritz bio kustos 2000. u Zagrebu povodom otvaranja net kluba mama (Mutimedijalni institut). Izložba je prikazala tada recentnu internetsku umjetnost i low-tech umjetnost uz prvu retrospektivnu izložbu rane digitalne umjetnosti 1960-ih i 1970-ih.

Darko Fritz (1966.) je umjetnik, istražitelj i samostalni kustos suvremene i medijske umjetnosti. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i vizualnu umjetnost na Rijkakademie van beldende kunsten u Amsterdamu. Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA. Od 1980-ih ostvaruje video radove i uživo izvodi audiovizualne kompozicije koristeći tehnike 'proširenog filma'. Kao član projekta Katedrala (1988.) ostvaruje multimedijalnu kompjuterski generiranu interaktivnu instalaciju, a od 1994. ostvaruje umjetničke radove na internetu. Radove predstavlja u galerijskim i muzejskim izlagačkim prostorima te na medijskim, filmskim i video festivalima i u javnim prostorima. Umjetnički rad je predstavio na 18 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi diljem svijeta. Uz odabir suvremene umjetničke produkcije kroz program galerije Siva zona u Korčuli (36 izložbi od 2006. do 2014.), kustos je niza izložbi o povijesti suvremene i medijske umjetnosti od kojih izdvajamo bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973., Neue Galerie, Graz, 2007., i ZKM, Karlsruhe, 2008. te Histories of Post-digital: 1960s and 1970s Media Art Snapshots, Akbank Sanat, Istanbul, 2014. Fritzovi tekstovi su objavljeni na hrvatskom, srpskom, slovenskom, engleskom, poljskom, turskom, španjolskim i portugalskim.

Predavanje Darka Fritza Kulturni i politički kontekst internetske umjetnosti 1990-ih će se održati u subotu 18. lipnja s početkom u 12 sati u Galeriji Greta u Ilici 96. Događanje organizira Centar za dramsku umjetnost u sklopu projekta net.cube: Ekonomije virtualnog svijeta koji istražuje širi kontekst internetske umjetnost i nastoji osigurati uvjete za poticanje domaćeg online stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje kao internetska galerija na netdotcube.org i serija javnih predavanja. Projekt je podržan od strane Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.06.2016