Društveno angažirane izvedbene prakse | kulturpunkt

Video

Društveno angažirane izvedbene prakse

Tribina Književni petak nastala u Kulturpunktovoj suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba bila je posvećena različitim vrstama angažiranih i inkluzivnih praksi u kazalištu i plesu.

 

Angažirane izvedbene prakse uglavnom se percipiraju kao vrste izvedbe koje problematiziraju važne društvene teme i/ili političke pojave nastojeći senzibilizirati javnost i izazvati društvenu reakciju. Dominantno shvaćanje angažirane izvedbe podrazumijeva klasično strukturirane dramske predstave realizirane u okviru kazališnih institucija, uz sudjelovanje profesionalaca i profesionalki. No onkraj i izvan kazališnih institucija u Hrvatskoj se već desetljećima razvijaju drugačije vrste nešto manje vidljivih angažiranih praksi, koje teatrologija naziva primijenjenim kazalištem, kao i u javnosti još manje prisutne prakse inkluzije u suvremenom plesu.

Riječ je o pristupima u kojima skupine koje su pogođene nekom društvenom nepravdom ili su iz nekih drugih razloga ranjive zauzimaju aktivnu ulogu u stvaralaštvu, dok se izvedba i kazalište koriste kao metode za ostvarivanje konkretnih društvenih ciljeva. Institucionalno angažirano kazalište, primijenjeno kazalište i angažirane plesne prakse spaja nastojanje da izazovu društvene promjene te tendencija da djeluju u političkom polju, bilo da artikuliraju politički relevantne probleme ili interveniraju u područja u kojima su institucije zakazale.

Koji su potencijali, a koja ograničenja ovih pristupa? Može li se izvedbom postići inkluzija marginaliziranih skupina? Koji su izazovi estetske naravi pred kojim se angažirano kazalište i ples nalaze? To su neka od pitanja o kojima su razgovarali kazališni redatelj Mario Kovač, povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić te plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. Tribinu je moderirao Kulturpunktov urednik Lujo Parežanin.

 

Ovaj program nastaje uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Očuvanje prostora kritike. Podcast je dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.