Društvo kakvo bi trebalo biti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Društvo kakvo bi trebalo biti

Izvrnute piramide Marka Markovića odnose se na prikaz izvrnutog piramidalnog sustava hijerarhije i odnosa moći u društvu.

23.10.2015 - 31.10.2015 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

Takva shema prikazuje društvene strukture kakve bi one zaista i trebala biti. Prikaz funkcije na višim pozicijama vlasti koje rade u korist onih na manjim pozicijama, tj. gdje vlast radi u korist naroda, a ne gdje narod radi kako bi se vlast okoristila. Upravo o takvim odnosima moći  govori izložba; o poziciji građana, prosvjednika, imigranta, ilegalno-legalnog zaposlenika tj. svojevrsnog puta s kojim se autor susreće i na koji način se snalazi i ponaša u određenim situacijama.

Izloženi artefakti i dokumentacija u mediju videa, performansa, fotografija, skulptura, dokumeata te ready made objekata, svojevrsni su dokazi i tragovi kretanja i ponašanja Marka Markovića u određenim sistemima. 

Radovi su zbir proživljenih iskustava iz njegovog života te pregled iz osobne perspektive. Kako autor kaže, on vjeruje da se mnogi ljudi sličnih puteva na svoj način mogu pronaći u tim pričama, što potvrđuje i reakcija publike. ''Ovo je autobiografska cjelina koja prikazuje presjek zadnjih 5 godina moga rada, pa tako i reference na prijašnje godine mog odrastanja te okolnosti koje su na kraju i utjecale na moj odlazak i boravak van zemlje’’.

Kroz takav pogled Marković se također referira na trenutnu situaciju novih migracija naroda te također predstavlja nove radove pojedinih ruta kojima se kreću migranti i izbjeglice unutar centralne europske i balkanske rute danas. 

Dnevni Boravak u Rojcu ugostit će selekciju radova iz njegovog većeg opusa koji je do sada prestvaljen u MMSU u Rijeci, Art Radionici Lazareti te na Parallel Vienna. Autor će izložbu otvoriti u petak, 23. listopada u 20 sati, performansom kojim će se referirat na izložbu kao i na trenutno stanje u društvu. 

Marko Marković (1983.) radi u različitim medijima medijima: slikarstvo, crtež, skulptura, video, instalacije, peformance, happening, akcije i intervencije u javnom prostoru. Prepoznat na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitm sistemima.

U svojim radovima često animira te uključuje publiku i druge sudionike kao medij izražavanja. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu (USA, Rusija, Mexico, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka, Austrija, Turska, Njemačka). Umjetnički je direktor performans festival DOPUST/ Dani Otvorenog Performansa. Osnivač udruge za istraživanje i promicanje izvedbenih umjetnosti Dopust. Dobitnik nagrade Radoslav Putar/ Young Visual Artists Award 2011. za najboljeg maldog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. 

Od 2012 do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York, SAD. Organizirao je i kurirao izložbe i performance programe The Crew i The Crew 2 na kojima su se predstvaljali umjetnici iz Matthew Barney studija. Između ostalih izložbi izlagao je u: Anthology Film Archives, New York. ISCP New York, The Kitchen New York, Moscow Biennale of Contemporary Art, Kunstlerhouse Vienna, Alanica Vladikavkaz. Croatia La Voici Pariz. Galerie Uquam Quebec. MSU Zagreb, MMSU Rijeka, Institut za Suvremenu Umjetnost Zagreb, Bela Foundacione Milano, Galeria La Esmeralda Mexico City, Biennale de Mediterranean Thesaloniki, Moscow Biennale of Contemporary Art, Parallel Vienna.

Izložba je otvorena do 31. listopada.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.10.2015