Dubinsko proučavanje kulture | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Dubinsko proučavanje kulture

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru otvorio je združeni diplomski studij iz kulturne sociologije u trajanju od dvije godine.

Piše: Vatroslav Miloš

Međunarodni združeni diplomski studij Kulturne sociologije u trajanju od četiri semestra zajednički se organizira sa Sveučilištem u Grazu, Sveučilištem u Trentu i Sveučilištem Masaryk u Brnu, a akademske godine 2014./2015. upisao je prvu generaciju studenata.  

"Težište studijskog programa je na znanstvenom istraživanju u službi društvenog, kulturnog i gospodarskog razvoja. Program promiče sposobnost teorijski i metodološki valjanog znanstvenog istraživanja, nužnog pri društvenoj i kulturnoj analizi u kompleksnom globalnom okolišu, koji karakterizira međuigra jednostavnih i naprednih oblika modernosti", ističe se na stranicama studija.

U sklopu interdisciplinarnog studijskog programa izvodi se nastava iz područja klasičnih i suvremenih socioloških teorija kulture, postkolonijalnih teorija, medijskih teorija, sociologije identiteta i kulturalnih studija koje - na hrvatskom i engleskom jeziku - predaju Biljana Kašić, Vjeran Katunarić, Saša Božić, Karin Doolan, Jadranka Čačić-Kumpes i drugi. 

"Program je besplatan za studente iz zemalja EU-a", ističe se, "a po završetku studija studenti dobivaju zajedničku diplomu sva četiri partnerska sveučilišta". Nastava se, kao što je već istaknuto, održava na hrvatskom i engleskom jeziku, a studenti tijekom trajanja studija mogu provesti semestar na partnerskim sveučilištima u Austriji, Italiji ili Češkoj. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.03.2015

VEZANE VIJESTI

Pristupi popularnoj kulturi

Pripremio: Vatroslav Miloš
Klub studenata sociologije Diskrepancija s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup na temu popularne kulture.

Život protiv struje

Piše: Vatroslav Miloš

Preminuo je Stuart Hall, teoretičar, kritičar i predavač kojemu je emancipacijski potencijal kulture uvijek dolazio ispred teorijskih modnih trendova. 

Prevedi pa reci

Pripremila: Petra Novak

[sic] je mladi zadarski znanstveni časopis za književnost, kulturu i književno prevođenje, čiji je sadržaj u potpunosti dostupan za besplatno preuzimanje.