Duh suvremene kulture | kulturpunkt

Najave Festival

<

Duh suvremene kulture

Peti po redu IKS Festival započinje predstavom Deep dish austrijske kompanije Liquid loft.

14.06.2016 - 08.07.2016 , Split - HNK
  • A
  • +
  • -

Peti po redu  IKS Festival započinje u utorak, 14. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split sa predstavom Deep dish austrijske kompanije Liquid loft koja je otvorila i prošlogodišnji festival i izazvala veliko zanimanje publike. Ovogodišnje produljeno festivalsko ljetno izdanje trajat će sve do 8. srpnja.

"Pozornica HNK Split za vrijeme plesno multimedijalne predstave Deep dish biti će ispunjena planktonima u akvarijima, živim račićima i morskim crvićima, trulim i svježim voćem i povrćem i jasno će podsjećati na raskošne barokne trpeze. Ova neobična interdisciplinarna izvedba završni je dio serije The Perfect Garden koju je Chris Haring, umjetnički voditelj plesne kompanije, ostvario zajedno s Michelom Blazyem nakon što je taj francuski konceptualni umjetnik privukao pozornost suvremenih umjetničkih krugova organskim skulpturama od trave, a njegova kinetička instalacija od pjene u pariškom samostanu postala poznato umjetničko djelo.

Fizički prostor HNK Split, u ovom slučaju pozornica na kojoj smo gledali iznimne baletne i plesne predstave postaje živi organizam, mjesto izvedbe u kojem će se tjelesno percipirati kao dio samogenerirajućeg integriranog sustava, podložno procesima života - klijanju, rastu i raspadanju.  Izvođači / suvremeni plesači vođeni čežnjom i radoznalošću, živopisno, ali ujedno i bešćutno u predstavi slave tjelesnu prolaznost u mnogostrukim dimenzijama stvarnosti, koja će kulminirati na velikom ekranu. Žive slike rukom držane kamere, u režiji izvođača, vodit će vas kroz bizarne paralelne svjetove organskih objekata. Metode snimanja filma, zajedno s akustičnim prelamanjem, evociraju metafore baroknih vrtova, zemaljskih užitaka i njihove neizbježne propasti.

I dok Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu prolazi burno uz žustre rasprave o budućnosti jedinog plesnog centra u Hrvatskoj – Zagrebačkog plesnog centra vjerujemo da će IKS Festival mnoge iznenaditi ovogodišnjim plesno multimedijalnim projektom Deep dish koji u svojoj suštini nosi duh suvremene kulture i nedvojbeno otvora estetski proces preispitivanja dimenzije vremena i njegovog učinka, umjesto divljenja ogledalnom primjerku, mirnom i samodopadajućem objektu" stoji u najavi festivala. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.06.2016