Duhovito i gorko ironično | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Duhovito i gorko ironično

Izložba Dubrovnik, 1991. – Rijeka, 2017. i autorski rad Slavena Tolja karakterizira tendencija k dematerijalizaciji umjetničkog objekta i sklonost minimalističkom izrazu.

04.11.2017 - 14.11.2017 , Dubrovnik - Galerija Flora
  • A
  • +
  • -

U Zagrebu je krajem rujna otvorena je izložba Slavena Tolja pod nazivom Izložba za JZZ, a na izložbi koja se 4. studenog u 19 sati, pod nazivom Dubrovnik, 1991. – Rijeka, 2017. otvara u dubrovačkoj Galeriji Flora, predstavlja se gotovo isti materijal s nekoliko malih izmjena prilagođenih novom kontekstu.

Umjesto ispuhanih balona, drvenog slonića, kutije cigareta, samostojeće lampe i obiteljske fotografije s izrezanom siluetom pojavljuju se dva nova elementa, fotografija Toljevog rada Crni križ iz 1991. i "maketa" Rijeke napravljena od kutija lijekova koje autor koristi kao propisanu terapiju nakon moždanog udara kojeg je preživio prije nešto više od godinu dana. Nekoliko olovkom nacrtanih profilnih silueta na zidu: dvije djevojčice i muškarac, crtež koji prikazuje tri kornjače, elementi su koji povezuju zagrebačku i dubrovačku izložbu kao i lijekovi koji su na dubrovačkoj izložbi postavljeni na drugi način.

Obje izložbe i Toljev autorski rad karakterizira tendencija k dematerijalizaciji umjetničkog objekta i sklonost minimalističkom izrazu koji suptilnu gestu promeće na razinu katkad duhovitog, a katkad gorko ironičnog umjetničkog rada.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.11.2017