Dužni kao Grčkoj | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Dužni kao Grčkoj

Izbor iz tjedna u medijima: od grčkog referenduma, preko "afere Mamić" i feminizma Kolinde Grabar Kitarović, do tenisa i Sleaford Mods.

Piše: Vatroslav Miloš

Matica Hrvatskih Sindikata organizirala je ulični referendum solidarnosti s građanima i građankama Grčke / FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Tiskarske su se preše, televizijske antene i serveri ovih dana već pripremili za ono što se u medijskome žargonu naziva "sezonom kiselih krastavaca". Početak (ne)zasluženih godišnjih odmora u medijskom (ali i ekonomsko-birokratskom) sektoru diljem svijeta spriječava ono što je Paul Mason, izvještavajući o grčkom referendumu za Channel 4, nazvao "moć naroda". Sada, kada je rezultat referenduma poznat i nakon što je Janis Varufakis žrtvovao svoju poziciju kako bi Aleksisu Ciprasu dao "više prostora za pregovore" s birokratima iz Bruxellesa, otpočinje ono što je Mislav Žitko nazvao "radikalizacijom demokracije protiv tehnokratizacije ekonomije". Istovremeno, vrijedi podsjetiti, nakon Ciprasove najave da će narodnom voljom u borbu protiv troike, lokalni su se mediji promptno raspisali o tome što za Hrvatsku znači potencijalni izlazak iz eurozone, samo da bi otkrili da smo mi dužni Grčkoj, a ne ona nama

Istovremeno, prošloga je tjedna grunula i objava prvo o "istražnim radnjama", a potom i o uhićenju Zdravka i Zorana Mamića, potom Damira Vrbanovića, bivšeg direktora Dinama, a danas funkcionera HNS-a te poreznika za kojeg se sumnja da je podmićen kako bi pogodovao u izvlačenju 117 milijuna kuna iz Dinama. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović javno se, i očekivano, odrekla feminizma. "Ne, ja nisam feministkinja. Ja sam osoba koja želi vidjeti jednakost i ravnopravan tretman svih ljudi. Osoba sam koja želi promovirati žene u poslovanju, u društvenom i javnom životu. No, to ne znači da želim da žene budu u prednosti na bilo koji način – želim jednake prilike za sve", rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za Euronews portal. Komentar predsjedničine interpretacije što bi to feminizam bio piše Ana Brakus na Libeli

"Govorimo o jednakim nagradnim fondovima i o jednakom svemu pa mi nemojte spominjati ovo pravilo od 10 minuta pauze zbog vrućine za žene. Ako želiš osvojiti nagradu u jednakom iznosu, igraj pod jednakim uvjetima i nemoj uzimati 10 minuta pauze i onda se žaliti cijelo vrijeme", rekao je Goran Ivanišević komentirajući činjenicu da tenisačice mogu uzeti pauzu od 10 minuta između drugog i trećeg seta ukoliko je temperatura iznad 30.1 celzijevih stupnjeva, a Libela ga zasluženo prikovala na svoj Stup srama. New York Times pak piše o sigurnosti tenisačica na terenu i izvan njega. I danas, 22 godine nakon što je izluđeni obožavatelj Steffi Graff s leđa nožem napao Moniku Seleš na terenu u Hamburgu, "mnoge tenisačice ističu kako je osobna sigurnost i dalje uznemirijući dio profesionalnih života". 

"Uz izbor iz propagandnog programa i podsjetnik na dramsku i dokumentarnu produkciju bivše države dr. Igor Duda donosi naglaske iz svoje knjige Pronađeno blagostanje - svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih", stoji u najavi prošlotjedne radijske emisije Skrivena strana dana autora Branimira Slijepčevića.

Sleaford Mods jedna je od rijetkih aktualnih britanskih grupa na radaru mainstream medija koji imaju štogod reći o aktualnom stanju na terenu. Jason Williamson i Andrew Fern, obojica u četrdesetima, nakon prošlogodišnjeg Divide and Exit, upravo spremaju novi album, Key Markets, o kojemu - uz komentare o izgubljenim političkim, klasiom, socijalnim i ekonomskim iluzijama - govore u intervjuu za Guardian

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.07.2015

VEZANE VIJESTI

Demokracija na prekretnici

Piše: Antonija Letinić
Izbor iz tjedna u medijima: od grčkog sazivanja referenduma preko zaštite intelektualnog vlasništva do bračne ravnopravnosti.

Metamorfoze u medijskom sektoru

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: Od Dežulovićeva otkaznog pisma, preko kaznene prijave Sandri Benčić, do zagrebačkog GUP-a i bolje povijesti britanske politike.

Svastika je moja trava

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Borisa Dežulovića i svastike na Poljudu, preko zagrebačkoga Pridea, do Rolanda Barthesa i moskovskih predgrađa.