Dva desetljeća poslije kraja socijalizma | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Dva desetljeća poslije kraja socijalizma

Konferencija CRS-a predstavit će istraživanja o tumačenju propasti Jugoslavije te socijalnih, ekonomskih i političkih razvojnih putanji država nasljednica.

19.10.2012 - 20.10.2012 , Zagreb - Radnički dom
  • A
  • +
  • -

Cilj ove konferencije je formiranje platforme za razmjenu ideja i predstavljanje teorijskih radova i istraživačkih projekata iz kritičke (pretežno, ali ne isključivo marksističke) perspektive na centralne teme i pitanja postsocijalističkog perioda. U kontekstu još uvijek hegemonijskog antimarksističkog common sensea, kako u akademskom polju, tako i u javnim raspravama, konferencija ima ambiciju postati jednom od fokalnih točaka u razvoju potencijalno kontra-hegemonijske nove post-jugoslavenske teorijske ljevice, kritične spram kapitalističke restauracije i njezinih socio-ekonomskih i političkih učinaka. 

Namjera je predstaviti teorijski i empirijski dobro fundirana istraživanja iz lijeve perspektive i time se suprotstaviti dominantnim nacionalističkim i/ili (neo)liberalnim narativima, kako po pitanju tumačenja propasti Jugoslavije, tako i po pitanjima socijalnih, ekonomskih i političkih razvojnih putanji njezinih država nasljednica. Svrha ovoga skupa je okupiti kritičke istraživače iz različitih post-jugoslavenskih država i predstaviti istraživanja na temu obrazaca ekonomske integracije država nasljednica u europski i svjetski kapitalizam, nove međunarodne podjele rada nakon propasti realsocijalizma i prirode promjena režima reprodukcije radne snage u tom geo-ekonomskom i regionalnom kontekstu. 

Konferencija se održava 19. i 20. listopada u Radničkom domu (Trg kralja Petra Krešimira IV 2), a sudjeluju Vladimir Cvijanović, Mislav Žitko, Heiko Bolldorf, Primož Krašovec, Joachim Becker, Sašo Furlan, Marko Kržan, Anej Korsika, Domagoj Mihaljević, Ljiljana Burcar, Toni Prug.

Više informacija o Centru za radničke studije možete pronaći ovdje, a detaljan raspored konferencije kao i opise predavanja pogledajte ovdje.

 
Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 15.10.2012