Dva festivala, brdo filmova | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Dva festivala, brdo filmova

Ovaj vikend pogledajte izbor filmova 12. Mediteran Film Festivala i dokumentarni program 4. Zagrebi Festivala.

08.09.2011 - 11.09.2011 , Rijeka - Dokukino Croatia
  • A
  • +
  • -

Vikend od 8. do 11. rujna u Dokukinu pršti od ekskluzivnih projekcija svjetskih dokumentarnih naslova. Taj vikend, kino u Katančićevoj 3, ugostit će dva festivala. Upravo završeni 12. Mediteran Film Festival koji se po 12. put održavao u Širokom Brijegu u Bosni i Hercegovini te dokumentarni program kontroverznog 4. Zagrebi festa koji se u Zagrebu ove godine održava od 9. do 11. rujna.

Na, već tradicionalnoj retrospektivi filmova iz konkurencije MFF-a, koju za taj festival već godinama bira poznati redatelj i montažer Damir Čučić, bit će prikazani filmovi Hula i Natan izraelskog redatelja Robbya Emaliaha, Tišina 63 Fabia Nascimenta, španjolski Svi ste vi kapetani te pobjednik 12. MFF-a, izraelski dokumentarac Revolucija 101 Dorona Tsabarija koji je koproducirao Ari Folman, poznati redatelj animiranog hita Valcer s Bashirom.

Zviždače, hrabre ljude koji su se odlučili suprotstaviti ustaljenom sistemu vrijednosti i neumoljivoj snazi institucija ili pak neformalnog poretka stvari, tematiziraju i ostali dokumentarci iz programa Zagrebi-ja. Plaćeni ubojica – soba 164 Gianfranca Rosija nevjerojatan je dokumentarni koncept kojemu je u središtu pažnje odbjegli pripadnik meksičkog narko-kartela, a koji se sastoji od samo jednog jedinog intervjua.

Arapskom licemjerstvu suprotstavio se jordanski redatelj libanonsko-palestinskog porijekla Fadi Hindash u filmu Ne baš Taliban propitujući bujajuću komercijalizaciju i dvostruki moral svojih sunarodnjaka pokazujući im amaterske snimke prostitucije i nasilja koje je skupio, a kao kremu svega hrabro je u javnost istupio i kao homoseksualac, identitet kažnjiv po jordanskim zakonima.

Slučaj Vladimira Trifunovića, bivšeg generala JNA, koji je početkom 90-ih, unatoč naredbi generalštaba, predao varaždinsku vojarnu i tako spasio živote 300-tinjak golobradih guštera, pratio je srpski redatelj Želimir Gvardiol u filmu Izdajnik protiv zločinca.  

Cijena ulaznica za sve projekcije je 20 kn, osim za film Izdajnik protiv zločinca koja je 15 kn.

Rezervacije i više informacija potražite ovdje.

 
Foto: Izdajnik protiv zločinca / Želimir Gvardiol

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 05.09.2011