Dva istarska dana rocka | kulturpunkt

Kulturoskop Tekst

<

Dva istarska dana rocka

Čini se da je činjenica da se neki festival održava u Istri već sama po sebi dovoljna garancija da će festival biti kvalitetan i posjećen. Ovaj je vikend Istra dobila još jedan festival, još

Stjepan Jureković

Naime, u Labinu, u jednom od najljepših istarskih parkova Dubrovi, u dva dana Istra Rock Festivala izredala su se samo najjača imena rock scene iz područja bivše Jugoslavije. Događaj je zamišljen tako da se svaka od šest država predstavi svojim rock bendom.

Sloveniju je za otvorenje festivala predstavio ljubljanski Laibach, bend koji je u vrijeme bivše države ostavio najtrajniji trag na međunarodnom tržištu. Laibachov nastup bio je impresivan pa tako i sam početak ovog Festivala. Laibach je kroz, do savršenstva doveden scenski nastup, predstavio neke svoje novije radove, pjesme sa svojeg zadnjeg albuma Volk, a u drugoj su polovici koncerta podsjetili Istrane na neke od klasika.

Nakon Laibacha na pozornicu je izašao Rambo Amadeus, kao predstavnik crnogorske scene. Uz puno tehničkih problema, Rambo je koncert započeo tonskom probom, no kada se jednom zalaufao priredio je okupljenima zabavan show, pun britke satire i tehnički dorađene svirke. Zabranjeno pušenje nastupilo je već u kasnim noćnim satima. Ipak kako Istrani ne posustaju tako lako, veselica je potrajala do zore.

Subota je bila još jači dan, a to se vidjelo i po znatno većoj posjećenosti. Treba pritom pohvaliti organizatore jer se ni u jednom trenutku nije osjetila gužva, upravo suprotno, uz sjajnu atmosferu, publika je opušteno cirkulirala.

Vlatko Stefanovski, Partibrejkers, Majke i Let 3 nastupili su pred više od tisuću posjetitelja. Stefanovski je sa svojim triom izveo sjajan set svojih pjesama iz svih faza svoje karijere, Let 3 su nastupili u svojoj najjednostavijoj varijanti, varijanti čistog rock benda koji bez puno odmora praši svoje stvari jednu za drugom, energično i u glavu. Prije njih Partibrejkersi su također zarazili publiku s malo svoje, toliko puta prepričavane, energije, a Festival su službeno završile Majke, raspoloženi i usvirani.

Line up Festivala uspio je skupiti baš one bendove koje odlikuje dinamičan nastup, na što je i publika odgovorila više nego dobrim raspoloženjem. Najveći broj publike činili su Istrani, no ako se festival nastavi i sljedeće godine u sličnom stilu, mogao bi privući i puno više posjetitelja.

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 23.07.2007