Dvadeset godina hrvatskog filma | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Dvadeset godina hrvatskog filma

Dvadeseti Dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru - Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Klub SC - od 4. do 9. travnja 2011. godine.

  • A
  • +
  • -

Programski selektori ovogodišnjeg izdanja Dana hrvatskog filma su Danilo Šerbedžija za igrani film, Tomislav Čegir za dokumentarni film, Darko Kreč za animirani film, Damir Čučić za eksperimentalni film, Ilko Čulić za namjenski film i glazbene spotove, a umjetnički savjetnik je filmski kritičar Dean Šoša.

Ove godine pristigle su ukupno 232 prijave, a u natjecateljski program odabrano je 115 naslova. Ocjenjivački sud ove godine čine Alemka Lisinski, Radislav Jovanov Gonzo i Ante Tomić (Velika nagrada DHF-a), a bit će dodijeljene i nagrade Oktavijan (HDFK), Jelena Rajković (HDFR), Zlatna Uljanica (Glas Koncila) te Nagrada publike (Visoka politehnička škola u Zagrebu). U kategoriji igranog filma za titulu najboljeg natječe se 17 radova, te po 16 naslova u kategorijama dokumentarnog i animiranog filma. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 15 uradaka, a za namjenski njih 26, dok se za najbolji glazbeni spot natječe 25 radova. Bit će dodijeljena i nagrada Salona odbijenih za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

U popratnom programu održat će se radionica filmske kritike Kritični dani te Market ideja - pitching forum namijenjen upoznavanju i suradnji potencijalnih autora, redatelja te produkcijskih kuća.

Kućni reklamni video - KRV program je u kojem će u prostoru Kluba SC biti prikazane reklame nastale u privatnim produkcijama. Također će biti prikazani i filmovi s prošlogodišnjeg Pula film festivala u programu pod nazivom Mala pula, ali i filmovi o skate kulturi u programu Skate pool kino. Mario Kovač, sa svojom će ekipom voditi filmski kviz Kako je počeo quiz na mom otoku.

Ove godine Dani po prvi put ugošćuju kultni Maraton kratkog filma, projekt koji okuplja zainteresirane filmaše, a njihove uratke, snimane tijekom Dana, moći ćete vidjeti na projekciji posljednjeg dana festivala. Program Kutak za trenutak, prema izboru kustosice Marte Kiš, predstavit će nagrađene animirane i eksperimentalne filmove iz proteklih festivalskih izdanja.

U sklopu festivala bit će predstavljen Homage Tomislavu Gotovcu!, program posvećen Vatroslavu Mimici, ovogodišnjem dobitniku Oktavijana HDFK-a za životno djelo, tribina prisjećanja na 1. DHF te program posvećen sjećanju na nedavno preminulog Miroslava Mikuljana.

Svečano otvorenje  20. DHF-a, održat će se 4.travnja u Kinu SC s početkom u 20.30h.  Ulaz na sva događanja je besplatan, a raspored projekcija filmova u konkurenciji kao i popis svih prijavljenih filmova potražite ovdje.

Izvor: SC


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 18.03.2011