Dvije važne stogodišnjice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dvije važne stogodišnjice

Izložba Strategije ready-madea pokazuje rijetko ili do sada još nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se referiraju na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa.

09.02.2016 - 20.02.2016 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe najavljeno je za utorak, 9. veljače, u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost.

Izložba Strategije ready-madea pokazuje rijetko ili do sada još nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se direktno ili djelomično referiraju na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa. Radi se o kolažima, objektima i filmovima iz različitih faza umjetnikovog opsežnog opusa. Odabrani radovi nastajali su tijekom 40-ak godina, od polovice 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ovom izložbom obilježava se 79. godišnjica rođenja Tomislava Gotovca. 

Istovremeno, upravo se ovih dana obilježavaju dvije važne stogodišnjice. Marcel Duchamp prvi put upotrebljava termin "ready-made" u pismu sestri, datiranom 15. siječnja 1916. godine. Iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916, u Zürichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma. Ovi su događaji itekako potaknuli i uticali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje.

Razgovor s kustosom izložbe Darkom Šimičićem najavljen je za srijedu, 17. veljače, u 18 sati, a izložba je otvorena do 20. veljače

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.02.2016