Dvojna priroda ruba | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dvojna priroda ruba

Antonio Grgić poseže za Lacanovim terminom extimité koji povezuje riječi eksterijer i intimnost, a kroz koji želi propitati konstrukcije vanjskog i unutrašnjeg svijeta.

07.11.2016 - 30.11.2016 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

U radu osmišljenom za Galeriju Prozori, Antonio Grgić, arhitekt i vizualni umjetnik, polazi od prostorno specifične situacije, prozorskog niza, koji kao transparentna membrana odvaja unutrašnji prostor galerije/knjižnice od vanjskoga prostora ne-knjižnice. Postavljajući zrcala direktno na prozore s vanjske i unutrašnje strane, aktivira dvojnu prirodu ruba kao mjesta spajanja i razgraničenja, potencirajući interferencije, umnažanja i ambivalencije granice.

Antonio Grgić ovdje vodi lakanovski dijalog. Poseže za terminom extimité, Lacanovim neologizmom, koji povezuje riječi eksterijer i intimnost, a kroz koji želi propitati konstrukcije vanjskog i unutrašnjeg svijeta, distinkcije između ja i ne-ja.

Izložba je otvorena od 7. do 30. studenog.

Antonio Grgić rođen je 1973. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu pri Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se vizualnim umjetnostima. U umjetničkom djelovanju koristi urbani prostor kao umjetnički medij. Negov glavni interes su urbane intervencije i performansi koji propitkuju veze između ideoloških, socijalnih i osobnih psiholoških snaga u urbanom okruženju. Vrijeme se, kao važan dio te jednadžbe, također propituje u njegovom radu. Izlagao je na nizu domaćih i međunarodnih izložaba, kako samostalno tako i grupno. Izradio je Memorijalni park skulptura na mjestu prvog ustaškog koncentracionog logora Danica, uz to je autor više urbanih plastika u Republici Hrvatskoj (Ljestve od zlata u Koprivnici i Zastave, također u Koprivnici). Također se bavi teorijom umjetnosti i vizualnih komunikacija te objavljuje radove na tu temu u nizu publikacija (Kvartal, Život umjetnosti, Zarez, Kontura...).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.11.2016