Dvorišna promocija | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Dvorišna promocija

Prva prozna zbirka Marka Pogača bit će predstavljena u zagrebačkom caféu U dvorištu.

10.07.2012 - 11.07.2012 , Zagreb - Café U dvorištu

Prva prozna zbirka Marka Pogačara, mladog i plodnog pjesnika, esejista, urednika i kritičara, naslovljena je Bog neće pomoći. Njome dominiraju likovi psihe pred prskanjem, razni opsesivci ili pobornici bizarnih ideja. Pogačar je i ovdje majstor atmosfere, koju gradi odličnim vladanjem vremenom, ritmom i samopouzdanim pripovijedanjem. Opis prostora i stanja, težak i spor ritam, štura scenografija i ogoljenost scena stvaraju derutne prostore što se posebno odnosi na nekoliko zadnjih priča u kojima prevladava postapokaliptični ton. Ali Pogačareva postapokalipsa, koja se u nekim pričama najavljuje znakovima i zvukovima, na koju kao da upozorava Zemlja ili Nebo, nije ona Hermannovog Jeremiaha, nego Bele Tara iz Torinskog konja; spora, štura, repetitivna, crno-bijela oskudna, statična a ponekad i satirična, sedimentna, uokvirena interijerima ili ravnicom koja se tako lako spaja s nebom, pri čemu pustoš jednako vlada i gore i dolje.

Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij komparativne književnosti i opće povijesti. Do sad je objavio knjige pjesama Pijavice nad Santa Cruzom, Poslanice običnim ljudima i Predmeti, a esejistiku i kritiku redovito objavljuje u domaćoj periodici i na Trećem programu Hrvatskog radija. Rukopis Pijavice nad Santa Cruzom osvojio je nagradu AGM-a i Vijenca za najbolji neobjavljeni rukopis mladih autora. Pjesme su mu prevedene na desetak jezika. Početkom ove godine Pogačar je uredio zbirku suvremenog hrvatskog pjesništva Jer mi smo mnogi. Urednik je u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez te član redakcije književnog časopisa Quorum. Krajem prošle godine dodijeljena mu je nagrada Zvane Črnja za zbirku eseja Atlas glasova.

Promocija se održava u utorak, 10. srpnja, s počekom u 20 sati. Podršku pružaju Kruno Lokotar i DJ Borovich (s muzikom za čitanje, plesanje i skakanje)

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.07.2012