Dvostruka intencija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dvostruka intencija

Istražujući reprezentacije društvenosti u dječjim slikovnicama, Ana Kuzmanić intervenira site specific radom Ovo nije kutija.

24.10.2017 - 31.10.2017 , Zagreb - Galerija Prozori (Knjižnica S.S. Kranjčevića)
  • A
  • +
  • -

Galerija Prozori u sklopu Knjižnice S. S. Kranjčevića otvara izložbu Ane Kuzmanić Ovo nije kutija u utorak, 24. listopada, u 19 sati. Istražujući reprezentacije društvenosti u dječjim slikovnicama, Ana Kuzmanić intervenira site specific radom.

"Nerijetko, međutim, dvostruka intencija dječje slikovnice, odnosno interferencija pedagoške korisnosti i umjetnosti, koja bi se trebala razrješavati u kreativnoj napetosti između dvaju polja, postaje problematična, budući da se iza zahtjeva za pedagoškom korisnošću, često provlače konstrukcije koje kroz crno-bijele pedagogizacije pojednostavljuju svijet, nudeći novim naraštajima pakete s odgovorima umjesto da postavljaju pitanja. 

Naime, slikovnice su instrument kontrole, kojim društvo – posredovano svojim odgojno obrazovnim sustavom – zacrtava poželjne modele promišljanja u najranijoj dobi, a dugoročno osmišljene na oblikovanje budućih zadovoljnih potrošača. No odgojno obrazovni koncepti sklisko su tlo pedagogije. Zagovornici kritičke pedagogije vide u obrazovnim kurikulumima područje paradoksa. Učenje je, naime, kao i čitanje, individualna i intimna praksa. Čak i ako se institucionaliziranjem mogu kontrolirati, nije moguće pratiti njihove skrivene procese i rezultate, izračunati koliko nečije čitanje vrijedi, izraziti njegov učinak, ukrotiti misli ili im odrediti korisnost mjerljivim jedinicama. 

To su neke od postavki rada Ovo nije kutija, sadržane, uostalom, već u njegovu nazivu. Nasuprot jednoznačnim klasifikacijama koje se često koriste u komunikaciji s djecom, svodeći svijet na binarne opozicije, Ana Kuzmanić zalaže se za osvještavanje mnogobrojnih isprepletenih slojeva između krajnosti: prepletenih razina stvarnosti, pojava, emocija, konteksta, situacija, iskliznuća…", zapisala je u predgovoru Irena Bekić.

Suradnice na projektu su Marijana Hameršak i Dubravka Zima, grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Borovnjak, prijevod Marko Maras, a pomoć u projektu pružili su Petra Dolanjski i Željko Vrbanc.

Ana Kuzmanić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. magistrirala je na The University of Edinburgh, Edinburgh College of Art te stekla zvanje Master of Fine Arts with Distinction. Od iste je godine zaposlena na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Od godine 2006. sudjeluje na deset samostalnih i više od trideset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Egiptu, Nizozemskoj, SAD-u, Litvi i Sloveniji. Članica je HULU-a i HDLU-a. Suosnivačica je i članica međunarodnoga kolektiva Eastern Surf čija je polazišna točka rad u virtualnom okruženju te mimikrija digitalnoga svijeta unutar fizičke stvarnosti. Bavi se istraživanjem i stvaranjem koji propituju tradicionalne uloge autora i gledatelja dajući posjetitelju aktivnu ulogu u umjetničkom djelu. Njezina umjetnička praksa, utemeljena na transdisciplinarnom konceptualnom okviru, ostvaruje se kroz istraživanje i izražavanje u različitim medijima smještenima na razmeđi realnosti i virtualnosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.10.2017