Dvostruka mjerila i tabui | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Dvostruka mjerila i tabui

Centar za ženske studije objavio je tematski dvobroj časopisa Treća posvećen starenju te zbornik radova s književno-znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke.

FOTO: Martina Anišić

  • A
  • +
  • -

Centar za ženske studije objavio je tematski dvobroj časopisa Treća posvećen promišljanjima starosti i starenja iz feminističke perspektive pod nazivom Starenje: Dvostruka mjerila i tabui. U tekstovima u kojima se propituju i analiziraju različiti aspekti socijalnih, kulturnih, zdravstvenih, ekonomskih i političkih implikacija starenja žena, jasno je pokazana ne samo kompleksnost i višedimenzionalnost i starosti i starenja već i dvostruki standardi i tabui koji ih prate. 

"S obzirom da su za dubinsko razumijevanje ovih fenomena od izuzetne važnosti subjektivne interpretacije, dragocjeni su eseji, dnevnici i intervjui u kojima Divna Zečević, Ana Karić, Maja Uzelac i Mirjana Miljković iskreno progovaraju o svojim iskustvima i promišljanjima starenja", najava je izdanja. I ovaj broj Treće donosi osvrte i recenzije kulturnih događanja te recentnih knjiga i zbornika koji se pojavljuju u sklopu domaće i međunarodne feminističke produkcije. Urednica je broja Marija Geiger Zeman.

Zbornik Što žena umije sadrži radove sa književno-znanstvenih skupova održanih u sklopu 6. i 7. Dana Marije Jurić Zagorke u organizaciji Centra za ženske studije i Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U okviru stalne teme Zagorka – život, djelo, nasljeđe, glavne su teme bile Rad, rod i klasa (2012.) te (Vizualne) reprodukcije: kulturna proizvodnja i potrošnja književnosti (2013.). Urednica je zbornika Anita Dremel.

Više potražite na službenim stranicama Centra za ženske studije.

Izvor: CŽS

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2014