Dvostruka mjerila i tabui | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Dvostruka mjerila i tabui

Časopis Centra za ženske studije Treća na interdisciplinaran i inovativan način propituje rodne aspekte starosti i starenja.

09.02.2015 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović

Promocija tematskog broja časopisa Treća pod nazivom Starenje: dvostruka mjerila i tabui, bit će održana 9. veljače u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Časopis Centra za ženske studije Treća na interdisciplinaran i inovativan način propituje rodne aspekte starosti i starenja. Egzistencijalna dimenzija ženskog starenja i starosti dinamično je stanje koje nužno zahtjeva propitivanje "iznutra" i "izvana" kako bi u jednakoj mjeri bile obuhvaćene individualne povijesti i iskustva, ali i najširi društveni kontekst, s ciljem ukazivanja na dvostruke standarde društvenog vrednovanja starosti i starenja muškaraca i žena. U znanstvenim tekstovima Marije Franolić Ott, Marine Bure, Nade Kujundžić, Ane Rajković i Zlatana Delića, esejima Mirjane Miljković i Maje Uzelac, te intervjuima s Anom Karić i Majom Uzelac, moguće je prepoznati nastojanje za detabuiziranjem teme starosti i starenje žena.

Imat ćete prigodu vidjeti i seriju fotografija Petre Belc, koja je nastala uz ovaj broj Treće. Časopis će predstaviti Marija Geiger Zeman, Željka Jelavić, Marija Ott Franolić, Maja Uzelac i Mirjana Miljković.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.02.2015