Dvostruko izmještanje | kulturpunkt

Najave Performans

<

Dvostruko izmještanje

Dugogodišnji projekt Dalibora Martinisa komemorira, arhivira i ponovno ustoličuje čin pobune koji se na rubovima velikih gradova zbiva neredovito, a učestalo.

03.11.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Gnjev i nemoć zakinutih i potlačenih zajednica u posljednjih su nekoliko desetljeća pronašli stanovit ispušni ventil diljem globaliziranog svijeta u akciji paljenja automobila, moćnog statusa privilegiranih klasa.

Dugogodišnji projekt Vječna vatra gnjeva Dalibora Martinisa komemorira, arhivira i ponovno ustoličuje čin pobune koji se na rubovima velikih gradova zbiva neredovito, a učestalo, iskazujući se u pravilu paležom automobila. Analizirajući njihovu brojnost, lokacije i učestalost od Berlina do Karachija, Dalibor Martinis smatra da je riječ o možda najznakovitijim iskazima složenosti opće političke situacije suvremenog svijeta.

I dok su s jedne strane pojmovi "radikalno" i "pobuna" posljednjih godina zadobili nepodnošljivi okus trivijalnih svakodnevnih vijesti, izmještanjem akcije paljenja automobila u "vlastitom dvorištu", ovdje pred našim očima, Martinis promišlja različite momente i aspekte revolucionarnih i buntovničkih akcija koji govore o dubokoj transformaciji svijeta koji još nije zadobio konačni oblik.

Martinis nizom akcija Vječna vatra gnjeva izvodi "dvostruko izmještanje". Prvo je preseljenje umjetničkog čina u sferu dovoljno stvarnu da je neupućeni promatrač može percipirati kao realnu prijetnju. No istodobno, postoji i mogućnost da upućeni gledatelj, promatrajući goreći automobil u Parizu ili Berlinu, prihvaća gnjev vatre autentične pobune kao još jedan u nizu umjetničkih akcija. Upravo je taj trenutak prožimanja stvarnog života i umjetničkog konteksta važan Martinisu jer dokazuje da definicije, granice i naša uvjerenja više ne počivaju na čvrstim temeljima.

Akcija će biti izvedena u garaži Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 3. studenog, u 17 sati. Spaljeni automobil postat će dio izložbe Dalibora Martinisa Data Recovery 1969 – 2077 koja se otvara 6. prosinca u MSU.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.11.2016