Dvostrukosti islamskog svijeta | kulturpunkt

Video

Dvostrukosti islamskog svijeta

I Am Gay And Muslim intimni je dokumentarac nizozemskog redatelja Chrisa Bellonija koji prati istraživanje religijskih i seksualnih identiteta mladih gay osoba u Maroku.

Krajem svibnja, kao dio kampanje projekta Unaprjeđenje ljudskih prava u lokalnim zajednicama i uvod u izložbu Traganja u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, ususret splitskom Pride weeku, udruga Cenzura Plus i kolektiv queerANarchive organizirali su projekcije filmova LGBTIQ tematike u kinoteci Zlatna vrata.

Jedan od prikazanih filmova bio je I Am Gay And Muslim (Nizozemska, 2012.) redatelja Chrisa Bellonija. U fokusu filma su LGBT prava u islamskom svijetu. Kao intimni dokumentarac, film prati određen broj mladih gay osoba u Maroku u njihovom istraživanju religijskih i seksualnih identiteta.

Zahvaljujući ustupku redatelja, film je 1. srpnja prikazan u cijelosti u emisiji Cenzura na TV Jadranu. Cenzura je realizirana u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, a emitira se petkom u 21.10 na TV Jadranu. Možete je pratiti i na Vimeo kanalu.