E6 YU | kulturpunkt

Najave Izložba

<

E6 YU

Izložba mladog slovenskog umjetnika Ištvana Išta Huzjana bilježi umjetnikov put između Ljubljane i Rijeke starom pješačkom trasom E6 YU.

26.06.2013 - 04.07.2013 , Rijeka - Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU)

U suradnji s Trijenalom suvremene slovenske umjetnosti i Galerijom SIZ iz Rijeke, 14. lipnja 2013. Ištvan Išt Huzjan otisnuo se na pješački put od Ljubljane do Rijeke. Put koji je trajao četiri dana dio je nekadašnje E6 YU staze (Europski pješački put broj 6 – Jugoslavija) koja je 1990-ih, uspostavom granice između Slovenije i Hrvatske, preusmjerena prema slovenskoj obali pa danas, umjesto u Rijeci, završava u Strunjanu.

Huzjan je na put pozvao skupinu od nekoliko međunarodnih profesionalaca s područja kulture: direktora Galerije ŠKUC Tevža Logara, Fokus grupu, odnosno umjetnički tandem kojeg čine Iva Kovač i Elvis Krstulović i koji vodi program Galerije SIZ, nezavisnog kustosa Janija Pirnata te prijatelje Nejca Svetu, Katarinu Černelič i Lindu

Obnavljanje starog pješačkog puta između dvije države neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.) Ištvan sagledava iz perspektive fizičkog preispitivanja političkih veza, drugarstva i nove utopije ponovnog pada granica među dvjema državama.

Fizička prisutnost na specifičnoj geografskoj lokaciji nudi jedinstvene uvjete za stvaranja dojmova koje Ištvan prikazuje u formi kraćeg teksta i fotografije objavljene u dnevnim novinama u vidu dnevnika putovanja. Zbog fizičke prirode projekta i sličnosti rada s reportažnom fotografijom / člankom, novine su idealan medij za prezentaciju projekta. U prostoru Malog salona Ištvan kurira izložbu pejzaža iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke dok su novine s Ištvanovim prilozima diskretno umetnute u galerijski prostor. Na sličan je način Ištvanov rad predstavljen i na izložbi U3, koja se otvorila u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani 20. lipnja 2013, ali je tamo uklopljen u postojeću grupnu izložbu. 

Ištvan Išt Huzjan (1981. živi i radi u Ljubljani i Briselu) tematizira vlastito djetinjstvo u kontekstu turbulentnog vremena recentne europske povijesti. U svojoj praksi pomiče se od reprezentacije prema performativnom rekreiranju situacija odmičući se od stvaranja iluzije na dvodimenzionalnoj plohi prema kombiniranju različitih medija.

Izložba E6 YU u Malom salonu riječkog MMSU-a bit će otvorena od 26. lipnja do 4. srpnja. Na dan otvorenja izložbe u 20 sati zakazno je i druženje s umjetnikom. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.06.2013