Eagleton i priroda tragedije | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Eagleton i priroda tragedije


Idući gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu britanski je teoretičar književnosti i kulture Terry Eagleton.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Patrick Stary / Rosa-Luxemburg-Stiftung

U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Terry Eagleton će 7. travnja u HNK-u održati predavanje Shakespeare i priroda tragedije, a potom će se pridružiti razgovoru sa domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.

Eagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnog programa događanja i aktivnosti Shakespeare Lives kojim se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskog teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj porodici irskog porijekla, studirao je na Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, njegova Književna teorija prodana je u preko 750 000 kopija, a u svom se dosadašnjem radu također bavio i iščitavanjem i minucioznim analizima mnogih Shakespeareovih djela. 

Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2016

VEZANE VIJESTI

Dok čekamo nastavak puta...

Pripremila: Matija Mrakovčić
Dječja knjižnica u koferu stigla je u kamp u Slavonskom Brodu kako bi djeci koja se tamo nalaze, kao i njihovim roditeljima, barem malo uveselila teške izbjegličke dane.

Digitalno elizabetinsko doba

Piše: Tomislav Žilić

Zbornik Shakespeare and the Digital World razmatra promjene u proučavanju književnosti i umjetnosti u kontekstu razvoja novih tehnologija.

Kako je Shakespeare postao Shakespeare

Piše: Vatroslav Miloš

Izdavačka kuća Fraktura i prevoditelj Dinko Telećan za hrvatsko su tržište pripremili knjigu Will in the World Stephena Greenblatta.