Earth code / Earth voice | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

Earth code / Earth voice

Radionica britanskog intermedijskog umjetnika, programera, performera i pisca Martina Howsea održava se u Radioninu labu u sklopu godišnjeg programa "Nove elektroničke koncepcije".

ROK: 09.06.2015
  • A
  • +
  • -

Na radionici Earth code / Earth voice polaznici će naučiti kako mjeriti i napraviti audiobilne i vidljive telurične (od latinskog tellus – hrv. Zemlja, zemaljske, terestijalne) struje koje teku kroz Zemlju, konstruirati rukavicu sa senzorom za mjerenje popratnih audio signala iz Zemlje, izraditi antenu / radio za mjerenje električne energije iz zemljane baterije, dozvoliti crvima da skladaju poeziju i slušati konstruirane glasove Zemlje.

Kroz cijeli niz vođenih eksperimentalnih aktivnosti, dvodnevna radionica zemljanog kodiranja aktivno istražuje veze između suvremene tehnologije i Zemlje, pokušavajući definirati novu formu land arta. Radionica tako pretresa sljedeća dalekosežna pitanja: Kako Zemlja može kroz proces doći u iskušenje da stvara softver? Koji signali mogu biti prenijeti iz Zemlje, korištenjem njene bio-kemijske i geofizičke ‘opreme’ otkrivajući skrivene procese, te na koji način ti signali mogu biti izloženi i konvertirani u čisti kod? Na koji način je moguće prekodirati dobivene podatke iz Zemlje. Cijeli zemljani proces nastaje u pokušajima stvaranja odgovora na gore postavljena pitanja kroz serije eksperimentalnih situacija.

Drugi dan radionice rezerviran je za off the grid lab u prirodi, gdje će se nastaviti s eksperimentima započetim prvoga dana i raspravljati o implikacijama i mogućnostima zemljanog kodiranja.

Britanski intermedijski umjetnik, programer, pisac i performer Martin Howse okupiran je umjetničkim istraživanjima koji povezuju Zemlju (geofizički fenomeni), softver i ljudsku psihu (psiho-geofizika), predlažući povratak animizmu unutar kritičke zloupotrebe znanstvene tehnologije. Njegov posljednji projekt Earthboot doslovce pokreće računalo kroz elektricitet iz Zemlje, te na taj način kodira računalo s rezultatima na monitoru koji su prava glitch art djela. Kroz konstruiranje eksperimentalnih situacija (unutar procesom ‘pogonjenog’ performansa, laboratorija, terenskog rada i radionica), umjetničkih radova i tekstova, Martin Howse istražuje obogaćene poveznice između tvari, materijala, načina realizacije i protokola, doslovce iskapajući pitanja vidljivosti i skrivenosti. Posljednjih desetak godina surađuje s mnogim otvorenim laboratorijima na nizu projekata, te izvodi, objavljuje, podučava i izlaže u cijelom svijetu. Također autor je audio modula temeljenog na impulsima iz kože pod nazivom The Dark Interpreter. Autor je niza sintesajzera pod nazivom DeathNoise Synths koji se temelje na ATmega chipu i inspirirani su srednjim vijekom, kugom i slikarstvom Hieronymusa Boscha, te sadrže integrirani virus u audio matricama s ciljem stvaranja nepredvidljivih zvučnih krajobraza. Howse do sada sudjeluje na nizu cijenjenih festivala: Transmediale, Ars Electronica, Pixxelpoint, Sonic Acts, Electric Spring, CTM, BEAM, Transnatural, CYNETART, te se u ovom trenutku smatra umjetnikom prve klase na europskoj intermedijskoj i bio-elektro sceni. Trenutno živi i djeluje u Berlinu.

Prijaviti se možete do 9. lipnja točno u ponoć, a sve detalje potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2015