Edukacija, iskustvo, aktivizam | kulturpunkt

Najave Prezentacija

<

Edukacija, iskustvo, aktivizam

U Dnevnom boravku DC-a Rojc gostuje projekt Kreativne strategije: Početnica.

17.09.2015 - 18.09.2015 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

Početnica u Galeriji Nova / FOTO: Ivan Kuharić

  • A
  • +
  • -

Početnica je ostvarenje ideje umjetnosti kao infrastrukture edukacije i prenošenja iskustva i alata aktivističke prakse područja društveno-ekonomskih borbi. Radi se o multimedijalnoj umjetničko-edukativnoj instalaciji kolektivnog autorstva. Istodobno funkcionira i kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu, zbirku angažiranog video-materijala, arhivu dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, održivog življenja i angažirane umjetnosti. Paralelno s pokretnim elementima u prostoru, tzv. mobilijarom, Početnica postoji i na internetu.

Program počinje u četvrtak, 17. rujna u 19 sati kada će se održati prezentacija projekta i projekcija videa snimljenog 2014. godine Što je meni naša borba dala, a uvod u film dat će članovi grupe Direktna demokracija u školi Sanela Planinčević i Zdravko Popović.

U 20 sati održat će se okrugli stol Decentralizacija i participacija u Puli: jučer, danas, sutra kojim će moderirati Goran Matić, a njezin je cilj tematizirati stanje i perspektive demokracije u Puli, kao i (ne)mogućnosti participacije građana, odnosno sudjelovanja javnosti u raspravama i donošenju odluka te kreiranju gradskih politika, uz poseban osvrt na fukciju i potencijale mjesnih odbora i zborova građana.

Sudjelovanje na okruglom stolu su, osim članica i članova Grupe direktna demokracija u školi, potvrdili i nezavisni gradski vijećnik Bruno Nefat te predsjednik Mjesnog odbora Nova Veruda, a pozvani su i gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek te zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, zadužen za rad mjesne samouprave.

Program će se nastaviti i u petak, 18. rujna u 10 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc kroz radionice direktne demokracije za više razrede osnovne škole i srednjoškolce. Radionice će voditi Sanela Planinčević i Zdravko Popović.

Početnica će u Dnevnom boravku DC-a Rojc ostati na raspolaganju korisnicima do 27. rujna 2015.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.09.2015