Edukacija u polju umjetnosti | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Edukacija u polju umjetnosti

Predavanje Bojane Piškur polazi od praktičnih iskustava nastalih u odnosu Radikalnog edukacijskog kolektiva i umjetničke ustanove.

18.12.2014 , Zagreb - Galerija Nova

Radikalni edukacijski kolektiv

Bojana Piškur je kustosica u Modernoj galeriji u Ljubljani. Njezin rad se često fokusira na pitanje kako se politički problemi manifestiraju u polju umjetnosti i kakav se odnos između njih uspostavlja, osobito u područjima bivše Jugoslavije i Latinske Amerike. Teme kojima se bavi uvijek smješta u širi društveni i politički kontekst, a neke od njih su: postavangarde u bivšoj Jugoslaviji, arhivi koji nedostaju, radikalno obrazovanje, novi oblici institucionalnosti, politike kuriranja, odnos umjetničkih formi i politike otpora, politike osjećanja i druge.    

Od 2006. godine do 2014. članica je Radical Education Collective (REC) koji se oformio pri Modernoj galeriji, iako je djelovao posve neovisno. REC je ujedno projekt, proces i metodologija istraživanja, a ljudi koji u njemu djeluju bave se političkim aktivizmom, migracijskim pokretima, anarhizmom, umjetnošću, antropologijom i drugim područjima. REC je pokrenut s namjerom da se stvori prostor kontakta između društvenih pokreta i umjetničke ustanove te da se stvore novi institucionalni oblici otpora, pri čemu otpor postaje zajedničko tlo za predviđanje novih pravila, tlo na kojem će se "susresti estetika i društveni otpor."

Predavanje pod nazivom Edukacija u polju umetnosti kao mogućnost političkog participiranja polazi od praktičnih iskustava nastalih u odnosu Radikalnog edukacijskog kolektiva i umjetničke ustanove, a naglasak je na "prevođenju" radikalne pedagogije u područja kulturne, kognitivne i ne-materijalne produkcije pri čemu se edukacija ne shvaća tek kao model nego i kao područje političkog participiranja ili, drugim riječima, kao teorijsko mišljenje popraćeno aktivnim političkim stavovima.

Predavanje Bojane Piškur bit će održano u četvrtak, 18. prosinca, u 19 sati, u Galeriji Nova.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.12.2014