Edukacijom, umjetnošću i glazbom protiv fašizma | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Edukacijom, umjetnošću i glazbom protiv fašizma

Na devetom pulskom Antifa festivalu očekuje vas bogat program i predstavljanje karlovačkog festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad

  • A
  • +
  • -

Antifa festival prvi je put bio održan u prosincu 2004. godine u klubu Monteparadiso Podzemlje. Bila je to reakcija na događaje iz studenog iste godine kada su pripadnici pulskog ogranka Blood & Honour napali dvoje ljudi i nanijeli im teške ozljede. Neposredno nakon napada, u Puli je organiziran veliki mirovni prosvjed Ne nasilju – ne fašizmu!, nakon čega je osmišljen festival punk i hard core glazbe na kojem su gostovali bendovi koji progovaraju o problemu fašizma danas.

Festival je već iduće godine proširio koncepciju pa tako AFF postaje edukativna, logistička i izvedbena platforma za  neafirmirane umjetnike, koja osigurava prostor za prezentaciju njihovog angažiranog rada, promičući i dalje neafirmirane bendove kroz glazbeni dio programa. Te je godine kao redovan termin festivala odabrana prva polovica studenog, kako povod ovoj manifestaciji, brutalan napad simpatizera fašizma na građane Pule, ne bi bio zaboravljen.

Od 2005. u prostoru pulskog Društvenog centra Rojc na festivalu su bila održana brojna predavanja, diskusije i videoprojekcije na temu antifašizma, diskriminirajućih diskursa u političkom životu, ali i ona o slobodnim licencama, rodnim identitetima, Španjolskom građanskom ratu, nezavisne glazbene scene i supkulturama. Kako ističu iz organizacije: "Cilj festivala je skretanje pozornosti na desni radikalizam u zemlji i regiji, uz jasnu poruku da se progovaranje o fašizmu nikad nije ticalo isključivo supkulture naci-skinheadsa, već se radi o puno široj problematici".

Ove godine na Antifa festivalu možete saznati više o Riot Girrrl pokretu, kao i o ekofeminizmu u nerazvijenim zemljama na predavanjima Dine Marijanović i Ines Virag ili poslušati predavanja Novi desni ekstremizam Antonia Čelana te Kako istraživati punk? Ivane Mijić, pogledati predstavu putITin u izvedbi pulskih Go Go Wrighters, poslušati što su novo pripremili bendovi poput Black Gust i Protest Mozga te pogledati izložbu fotografija i projekciju filmova s ovogodišnjeg izdanja karlovačkog festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad. Na izložbi će biti predstavljeno tridesetak fotografija kroz koje su autori promišljali život u urbanoj sredini, s naglaskom na prenamjenu neiskorištenih industrijskih i vojnih objekata u prostore namijenjene nezavisnoj kulturi i kulturi mladih.

Cijeli program devetog izdanja Antifa festivala bit će održano od 8. do 10. studenog prostoru Društvenog centra Rojc. Raspored događanja dostupan je na istaknutom linku

KP / Izvor: PLAnet magazin 

 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.11.2012