Edukacijska jutra | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Edukacijska jutra

Uz bogat filmski program, filmsku radionicu i tematsku izložbu, Festival židovskog filma organizira izvaninstitucionalno obrazovanje mladih o holokaustu i toleranciji.

20.05.2013 - 23.05.2013 , Zagreb - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

U sklopu prvog ovogodišnjeg zagrebačkog edukacijskog jutra, 20. svibnja u kinu Europa u 12 sati, svjetski poznati dizajner, predavač te autor vizualnog identiteta festivala Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire.

Predavanje Simboli mržnje tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina...) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Kao uvod u predavanje prikazat će se kratki njemački film Njegova borba redatelja Jakoba Zapfa koji prikazuje priču o prkosu, represiji i iskupljenju, o dva brata ekstremna desničara. Ovaj program namijenjen je srednjoškolcima i studentima.

Drugi program ovogodišnjih Edukacijskih jutara održava se u Zagrebu u četvrtak, 23. svibnja, u kinu Europa u 12 sati. Započinje projekcijom dugometražnog filma Nadarena djeca redatelja Markusa Rosenmüllera koji govori o glazbeno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti.

Nakon projekcije filma, Branko Lustig održat će predavanje o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te iz bogatog životnog iskustva izdvojiti poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanju svakog pojedinca. Upravo kako bi podučio današnju djecu o strahotama koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu, Branko Lustig neumorno progovara o svojim iskustvima iz logora, strahotama koje se nikada ne bi smjele ponoviti. Ovaj program namijenjen je za učenike posljednja dva razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole.

Isto će predavanje Lustig održati u Rijeci, 7. lipnja, u Art-kinu Croatia u 12 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.05.2013