Efektne interpretacije | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Efektne interpretacije

Green Room galerija poziva na izložbu angažiranog plakata Dalide Karić-Hadžiahmetović. 

23.05.2013 - 30.05.2013 , Zabok - Green Room Galerija
  • A
  • +
  • -

U četvrtak 23. svibnja u 18 sati u prostoru Green Room galerije bit će otvorena izložba angažiranog plakata sarajevske umjetnice Dalide Karić-Hadžiahmetović. Otvorenju izložbe prethodit će razgovor s umjetnicom od 16 sati u prostoru Zelene dvorane

Dalida Karić-Hadžiahmetović rođena je 1973. godine. Diplomirala je 1999. godine na odsjeku Grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je i magistrirala  2004. godine. Radi kao docentica na predmetu Tipografsko oblikovanje na odsjeku Grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnica je brojnih nagrada u BiH i svijetu.

U opusu Dalide Karić-Hadžiahmetović jednostavnost grafičkog koncepta, kao i potpuno pomanjkanje straha od praznine, daju snažan naboj tekstu, poruci ili pamfletu, koncentrirajući promatrača na značenjsko-metaforičko polje plakata. Granice umjetničkog plakata u njezinoj su interpretaciji te unaprijed zadanim temama (i narudžbama) često isprepletene s područjem socijalnog, političkog i ideološkog plakata, što nimalo ne umanjuje umjetničku razinu grafičkog rješenja. Naprotiv, što je poznatija, rasprostranjenija, potrošenija ili, tobože, banalnija tema, kao da se kod Dalide Karić-Hadžiahmetović obrnuto proporcionalno javlja inspiracija za iznimno efektnu interpretaciju, poput svojevrsnog umjetničkog izazova. 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.05.2013