Ekologija, glazba, introspekcija | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Ekologija, glazba, introspekcija

Udruga Domino od 5. do 21. rujna predstavlja bogat program Perforacija, festivala izvedbenih umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

U fokusu programa su odnos ekologije i umjetnosti, introspekcije u plesu, glazbeni performansi te odnos kulturne politike i domaćih produkcijskih modela. Perforacije se održavaju u suradnji s Drugim morem u Rijeci, IKS festivalom u Splitu, Art radionicom Lazareti u Dubrovniku te Kulturom promjene u Zagrebu.

Posjetiteljima se nude već poznati brendovi festivala, kao što su Noć performansa, ove godine uz Zagreb i u Dioklecijanovim podrumima u Splitu, te Invazivna večera.

"U svojem jubilarnom i do sada najvećem izdanju, Perforacije nastavljaju svoju misiju podržavanja nezavisne scene produkcijski te jačanja mogućnosti međunarodnih suradnji i predstavljanja domaćih umjetnika u svijetu" , najavio je umjetnički direktor festivala Zvonimir Dobrović i dodao: "Nakon brojnih gostovanja diljem Europe i SAD-a, ove se godine koncentriramo na Južnu Koreju i Maleziju, gdje će se u prosincu predstaviti rad umjetnika Željka Zorice, zatim Australiju kamo u rujnu i listopadu odlazi Petra Zanki te Japan, gdje u suradnji s Japan Foundationom Alen i Nenad Sinkauz te I.M. Klif rade novu predstavu prema tekstu Ivane Sajko".

Niz premijera s ovogodišnjih Perforacija uključuje, među ostalim, i nove predstave Petre Zanki, Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, Ephemerals i Martine Nevistić, kao i mladog plesača i koreografa Brune Isakovića.

Uz izvedbeni program, važan segment festivala su i diskusije, okrugli stolovi te konferencija o kulturnim politikama i kulturnom zagovaranju. Domino na ovim područjima djeluje putem nekoliko mreža, a posebno putem Mreže za izvedbene umjetnosti koja uključuje devet organizacija iz raznih gradova Hrvatske, a cilj je poboljšati produkcijske uvjete organizacijama koje su dio nezavisne kulturne scene o čemu će biti govora na konferenciji u Splitu 10. rujna. Druga konferencija ovogodišnjih Perforacija održat će se 20. rujna u Zagrebu, u okviru europske mreže Imagine 2020 u suradnji sa New economics Foundation iz Londona, a govorit će o umjetničkim praksama koje sadržajno uključuju pitanja klimatskih promjena.

Više potražite na službenim stranicama festivala. 

Izvor: Perforacije / Na fotografiji: Mikiko Kawamura

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.08.2013