Ekološki motivirani degrowth | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Ekološki motivirani degrowth

U sklopu seminarske serije Grupe 22, Branko Ančić će održati izlaganje pod nazivom Koliko ekonomskog rasta?.

17.03.2015 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Od-rast (degrowth) podrazumijeva promjenu koncepta ekonomije rasta, ali ne samo u smislu smanjenja BDP-a, nego i kao promjenu u samoj prirodi proizvodnje i potrošnje s ciljem društvene i okolišne održivosti. Iz tog razloga od-rast treba gledati kao društveni koncept koji uključuje djelovanje i istraživanje pravednosti, kritičku analizu razvojnih odnosa utilitarizma, dobrobit, reformizam i radikalne alternativne prakse i rješenja.

U svom izlaganju u Galeriji Nova u utorak, 17. ožujka, u 19 sati Branko Ančić istražuje koliko je ekološki motivirani degrowth potencijal prisutan među europskim populacijama na razini stavova i procjene ponašanja, na podacima 18 europskih zemalja iz modula Okoliš iz International Social Survey Programme. Analiza rezultata ukazuje na postojanje zajedničke svijesti o okolišnim granicama ovakvog modela ekonomskog rasta među svim europskim nacionalnim populacijama, ali i na određene razlike između ‘bogatijih’ i ‘siromašnijiih’ država, kao i na razlike unutar samih pojedinih populacija.

Branko Ančić je doktor sociologije, postdoktorand u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, predavač na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji suradnik Grupe 22. Njegovi istraživački interesi uključuju sociologiju religije, sociologiju zdravlja i sociologiju održivog razvoja. U istraživanju održivog razvoja fokusira se na održive potencijale i orijentacije u društvima, prvenstveno u kontekstu društvenih nejednakosti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.03.2015