Ekonomija s ljudskim licem | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Ekonomija s ljudskim licem

Nacionalna zaklada izdala je zbornik radova o društvenom poduzetništvu Poduzetništvo u službi zajednice.

  • A
  • +
  • -

Zbornik je na stotinjak stranica sabrao radove Diane Lupšić, Igora Bajoka, Milana Medića, Sunčane Glavine Petričević i Teodora Petričevića, stručnjaka iz organizacija civilnoga društva koji se bave društvenim poduzetništvom na teorijskoj i praktičnoj razini. Uz domaće autore u prilogu zbornika je objavljen rad Za dobrobit ili dobit Jima Fruchtermana, američkoga veterana u zagovaranju društvenoga poduzetništva.  

Izdavanjem ovoga zbornika, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva želi dati svoj doprinos razvoju ovoga u Hrvatskoj slabo razvijenog područja ekonomije. Zbornik odgovara na brojna pitanja vezana uz društveno poduzetništvo počevši od objašnjenja samog naziva, načela društvenoga poduzetništva, mogućih izvora financiranja, komparativne analize institucionalnih i zakonskih okvira u raznim državama svijeta i u Hrvatskoj te uputama kako voditi društveno poduzeće, primjerima dobre prakse te mjerenju društvenoga utjecaja.

Inicijativa za izdavanje ovakve publikacije nastala je nakon konferencija, seminara i radionica održanih u 2011. godini za organizacije civilnoga društva na temu samofinancirajućih aktivnosti udruga i društvenog poduzetništva, a koje su zajednički organizirali Nacionalna zaklada, Ured British Councila u Hrvatskoj, Vladin Ured za udruge i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Prema riječima upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić, izdavanjem ovoga zbornika Nacionalna zaklada želi pridonijeti daljnjem razvoju društvenog poduzetništva, osnaživanju već postojećih inicijativa, ali i dati stručnu podlogu trenutnoj javnoj raspravi koja se vodi na temu pripreme Nacionalne strategije razvoja društvenog poduzetništva u Republici  Hrvatskoj. Snažnijim zamahom društvenoga poduzetništva u Hrvatskoj otvorila bi se mogućnost da se u područje rada uključe i teško zapošljive skupine u društvu koje danas teško nalaze svoje mjesto u  dominantnoj tržišnoj ekonomiji. Bila bi to i prigoda za snažniju promidžbu novog oblika ekonomije koja profit ulaže u dobrobit zajednice te uključivo društvo koje otvara mjesta za sve ljude.

Zbornik Poduzetništvo u službi zajednice možete besplatno skinuti ovdje

Izvor: NZRCD

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.05.2012