Eksperiment forme i sadržaja | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Eksperiment forme i sadržaja

Dom omladine Beograda najavio je drugo izdanje festivala LIMIT koji će se održati od 22. do 25. studenoga.

  • A
  • +
  • -

LIMIT – Live art festival promovira inovativne umjetnike i trupe koji svojim izrazom pomiču granice izvedbenosti. Sintagma live art ovdje nije upotrijebljena kao odrednica za umjetničku formu ili žanr, već odražava cilj festivala koji podupire princip permanentnog eksperimenta u umjetničkim procesima i praksama. Ove će se godine na festivalu predstaviti izvedbe koje još radikalnije preispituju granice izvođačkih umjetnosti i nude jedno od mogućih tumačenja inovacije.

Tako će Raimund Hoghe, dramaturg i najbliži suradnik slavne Pine Bausch, obilježiti dvadeset godina samostalnog rada predstavom L’apres midi, novim čitanjem koreografskoga djela Poslijepodne jednog fauna Vaclava Nižinskog. Ingri Fiksdal, jedna od najpoznatijih norveških koreografkinja, predstavit će svoj novi projekt The Orchard Ballads. Nakon Ljubljane, Rijeke i Zagreba, Janez Janša dolazi u Beograd s Who is next?, a tako i Bojan Đorđev s predstavom Psi, prema tekstu Hervéa Guiberta Les chiens. Izbor predstava i ove godine potpisuje Milan Lučić. Na ovogodišnjoj Noći performansa predstavit će se umjetnici Milijana Babić, Stipe Kostanić, Bojana Radulović, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, Miroslav Piškulić, Via Negativa i Uroš Kaurin. Kustos je Noći performansa Zvonimir Dobrović iz Peforacija, partnerske organizacije festivala.

U popratnom programu najavljena je neobična instalacija Illumat studenata Bauhaus umjetničke škole, modni performans Mladena Tušupa te promocija knjige Javni teatar između tržišta i demokratije jednog od najpoznatijih teatrologa sa ovih prostora, nedavno preminulog Dragana Klaića.

LIMIT - Live art festival, u skladu s ciljevima i programima institucije u kojoj se održava, želi pružiti publici mogućnost upoznavanja s eksperimentalnim, graničnim, radikalno novim formama izvođačkih umjetnosti. Osim predstavljanja umjetnika, cilj je festivala postati obrazovnom platformom s namjerom da ostavi trajni trag kod mlađe publike te da educira i otvori teme za razmišljanje, ponudi dijalog i nastavi živjeti bez obzira na limite festivalske forme.

Izvor: DOB / Na fotografiji: Ingri Fiksdal, The Orchard Ballads

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.11.2012