Eksperimentalna etnografija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Eksperimentalna etnografija

Izložba Točke komunikacije fokusirana je na kolektivne stambene i infrastrukturne probleme romskog naselja Vrtni put.

23.11.2018 - 08.12.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U petak, 23. studenog u Galeriji Miroslav Kraljević, s početkom u 20 sati otvara se izložba Točka komunikacije,  zamišljena kao eksperimentalna etnografija romskog naselja Vrtni put.

"Izložba je sadržajno fokusirana na kolektivne stambene i infrastrukturne probleme stanovnika ovog getoiziranog naselja, a teme iz njihove svakodnevice zahvaćene su različitim medijima: video i fotografija nadopunjuju se različitim grafičkim prilozima – mapama i dijagramima. Galerijski postav djeluje poput video/tekstualne reportaže razlomljene u različite segmente kojima se život naselja gledateljima približava iz različitih perspektiva", navode organizatorice. 

Vrtni put neslužbeni je naziv romskog naselja smještenog na jugoistočnom dijelu Zagreba (područje Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak). Naselje je smješteno uz bočni rub obrtničke zone, omeđeno ogradama različitih privatnih i poslovnih subjekata s jedne, a nadzemnom cijevi toplane s druge strane. 

Petnaestak kućanstava u naselju prijavljeno je na tri različite adrese. Organsko središte naselja su edukacijski i higijenski kontejner koje je Grad postavio u predizbornom kontekstu 2012. godine. Iako je tada najavljeno da će se programski koristiti za edukacijski rad s djecom u naselju, plan nikad nije ostvaren pa u edukacijskom kontejneru, iz praktičnih razloga, posljednjih nekoliko godina živi deseteročlana obitelj. 

Ne postoji kategorija predstavnika romskog naselja, a velik dio stanovnika naselja je nepismen, pa se pitanje odgovornosti i zastupanja komplicira i politizira komunikacijskim šumovima između raznih gradskih i predstavljačkih tijela romske nacionalne manjine. Posljedica je oblik svakodnevice u kojoj se taktička inventivnost suprotstavlja strateškoj nebrizi: rublje se u perilici za rublje može oprati i bez vodovoda, a baraka s periferije može biti čišća i od stana iz centra.

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.11.2018