Eksperimentalne elektronske intervencije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Eksperimentalne elektronske intervencije

Čakovečki festival EEII'12 poziva sve kreativce na sudjelovanje u finalizaciji Mobilnog art laboratorija.

  • A
  • +
  • -

Festival eksperimentalne elektronske inovacije EEII'12, koji će se od 30. svibnja do 3. lipnja održati u čakovečkom Tehnološko inovacijskom centru Međimurje, zamišljen je kao susret kreativaca, tehnologa i pobornika slobodnog pristupa inventivnim tehnološkim rješenjima. Kao što smo i ranije pisali, na dosadašnjim festivalima i radionicama Čakovcu, konstruiran je Mobilni art laboratorij. MAL je kontejner zamišljen kao modularan, pokretan i samoodrživ prostor s alatom i opremom, a završen bi služio bi za radionice na terenu, video projekcije, umjetničke boravke te kao laboratorij za suradnju umjetnika, tehnologa i znanstvenika u proizvodnim i istraživačkim projektima. Kako je ovaj projekt participativnog i razvojnog tipa te se u potpunosti koristi open source i DIY tehnologijama, njegova izgradnja još uvijek je nezavršeni proces. Sljedeće izdanje Festivala eksperimentalnih elektronskih inovacija EEII'12, pod krilaticom Uradi sam/Uradi s drugima, posvećeno je daljnjem oplemenjivanju ovog laboratorija.

Organizatori festivala EEII'12, čakovečki Autonomni centar zajedno s partnerskim udrugama Kibla iz Maribora, Onej – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote te V.U.K. iz Varaždina, pozivaju sve zainteresirane kreativce da im se pridruže u projektu oformljavanja mobilnog laboratorija. Na festival se nadaju privući entuzijaste, tehnologe i kreativce koji u svojem radu nastoje reciklirati, pronalaziti inovativna rješenja te razmišljati kompleksno i maštovito. Na ovogodišnjem EEII'12 sudionici će moći zajednički osmisliti dodatke i instalirati ih na osnovnu konstrukciju Mobilnog art laboratorija te ga vlastitom maštom i znanjima dovesti u funkciju. Sudionici ovog susreta za MAL će nastojati osmisliti i napraviti sunčane kolektore, unutarnju rasvjetu, odvojive ljestve za krov, modularne aplikacije na podu i stropu, mobilna vrata, prozore i zaštitu, ormare, stolove, IT podršku i sve ostalo što jedan pokretni laboratorij zahtijeva. 

Stoga, ukoliko inzistirate na principima "uradi sam" ili "uradi s drugima", zalažete se za očuvanje okoliša i održivi suživot tehnologije i prirode te volite istraživati nove koncepte organizacije i suradništva, a pri tom ste još i vještih prstiju, prijavite do 3. travnja na EEII'12 festival. Svim sudionicima festivala, organizatori će osigurati poticajnu radnu okolinu horizontalnog sustava odlučivanja, učenje od drugih, rad na novim modelima energetski održivog, multifunkcionalnog radnog prostora, korištenje novih naučenih i stvorenih modela na svojim projektima. Smještaj i hrana za vrijeme boravka u Čakovcu, kao i putni troškovi i potrebni materijal također su osigurani. 

Kako je istaknuto u pozivu na festival EEII'12: "U svijetu disciplina i stručnjaka teško je surađivati i raditi zajedno, posebice stvarateljima, kreativcima i umjetnicima koji su otvoreni za zajednički rad. Svaka je disciplina strogo odijeljena, a svaki posao fokusiran na samo jedan element izvedbe. Ovakav način rada otežava kreativnost i umanjuje inovaciju, koja proizlazi iz zajedničkog rješavanja problema pomoću metoda koje su popularizirane kroz današnje mrežne tehnologije". Čakovečkim festivalom i inzistiranjem na kolektivnom stvaranju nadaju se doskočiti otuđenim oblicima kreativnog rada.

Prijave se zaprimaju na ovom linku

KP / Izvor: ACT / Foto: Emergency Response Studio
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.02.2012