Eksplodirani prikazi izvedbe | kulturpunkt

Najave Program

<

Eksplodirani prikazi izvedbe

Trodnevni program platforme LABO21 donosi uvid u aktualne interdisciplinarno-istraživačke tendencije na polju suvremenog plesa i širem polju kazališne izvedbe.

04.12.2013 - 08.12.2013 , Zagreb - Galerija Nova, Zagreb - net.kulturni klub mama

Veliki broj istaknutih kazališnih stvaratelja danas surađuje sa znanstvenicima i stručnjacima za tehnologiju na analizi poetskih, metodoloških i izvođačkih pretpostavki vlastitog umjetničkog rada. Podstrek tim tendencijama dale su najnovije znanstvene spoznaje u neurologiji, kinestetici ili mediologiji, kao i tehnološke inovacije na polju računalne analize, modeliranja i reprezentacije procesa visoke kompleksnosti kao što su senzorno-mahnički procesi u tijelu, koreografska kompozicija ili kazališna predstava. Cilj tih interdisciplinarno-istraživačkih aktivnosti je približiti specifičnu praksu i znanja koja nastaju u stvaralačkom radu tih umjetnika publici, mladim stvarateljima i znanstvenicima u formi izložbi, publikacija i radionica, a ponekad i tako stečene uvide vratiti i u daljnji stvaralački rad.

Tako će program Eksplodirani prikazi izvedbe kroz predavanja, prezentacije i radionicu predstaviti istraživačke aktivnosti o i u umjetničkom radu Jana Fabrea (Troubleyn/Laboratorium), Chistine Gaigg, Emija Greca (ICKamsterdam), Marjane Krajač, Waynea McGreggora (Random Dance), projekta Motion Bank kompanije Williama Forsythea i rad BADco.

U simpozijskom dijelu programa u četvrtak, 5. prosinca, i subotu, 7. prosinca, izlagat će istaknuti teoretičari izvedbe, dramturzi, znanstvenici i umjetnici: Bertha Bermúdez Pascual (ICKamsterdam), Elke van Campenhout (a.pass), Scott deLahunta (Coventry University/Motion Bank/Random Dance), Christine Gaigg (2nd Nature), Joe Kelleher (Roehampton University), Marjana Krajač, Goran Sergej Pristaš (BADco.), Jonas Rutgeerts (Troubleyn/Jan Fabre), Sarah Whatley (Coventry University).

U petak, 6. prosinca, austrijska koreografkinja Christine Gaigg održat će radionicu Kadar po kadar u kojoj će zajedno s polaznicima analizirati postupke kojima je nastala njena najrecentnija koreografija DeSacre!, doku-izvedba u kojoj se susreću Le Sacre du Printemps (1913.) Stravinskog i Nižinskog i umjetnička akcija kolektiva Pussy Riot u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja.

U srijedu, 4. prosinca, u 20 sati, BADco. u Galeriji Nova otvara izvedbenu instalaciju Strgane izvedbe koja je nastala temeljem analize i dokumentacije koreografije Fleshdance iz 2004. godine. Prilikom otvorenja izložbe BADco. će detaljnije prezentirati instalacijski rad i izvesti segmente koreografije. Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca uz izvedbu uživo svaki puni sat.

Detaljni raspored potražite ovdje.

Salon Eksplodirani prikazi izvedbe – poprišta analize, poprišta poetike je javno događanje LABO21 – Evropske platforme za interdisciplinarna istraživanja umjetničkih metodologija partnera BADco. (Zagreb), Random Dance (London), Troubleyn (Antwerp) i International Choreographic Arts Centre (Amsterdam). Platforma LABO21 je podržana od programa Kultura Evropske zajednice.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.12.2013