Električna gerila | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Električna gerila

Deveti festival audio-vizualnih umjetnosti, Illectricity, održat će se od 29. studenog do 7. prosinca na više lokacija u Zagrebu, uz bogat popratni program.

Illectricity festival, koji svoju dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj festivalskoj publici, i ove je godine objavio fini line-up koji se uvijek očekuje s nestrpljenjem.

U petak, 29. studenog, u Sirupu nastupaju Bounce (Budapest), Don't Make New People (Ljubljana), LoopJunkies (Split) i Confusion DJs (Zagreb). Kroz pet tematski različitih rundi, od kojih svaka traje po sat vremena, svaka DJ ekipa ima petnaest minuta po rundi kako bi predstavila svoj zvuk. Senzori pokreta će mjeriti reakcije, a pobjednička je ekipa ona koja u većini rundi najviše raspleše publiku.

U subotu, 30. studenog, u Kino klubu Jadran filma održat će se Nucomers night, večer rezervirana za mlade, neafirmirane DJ-eve i producente koji će odmjeriti svoje snage i umijeće. Festivalski stručni žiri odabrat će pobjednika koji će imati priliku nastupiti na završnoj večeri Illectricity festivala, a u suradnji s organizacijom Pozitivan ritam, pobjednik će imati priliku gostovati na Seasplash Festivalu ili Slurp! festivalu, ali i festivalu iznenađenja u regiji. Nastupaju Infracta (Zagreb), Digital View (Županja), Konchasness (Split), Vrle (Starigrad) i Viatori (Ivanić Grad).

Publici zaljubljenoj u zvučne senzacije zadnji ovosezonski sound art event u Galeriji Močvara, organiziran u sklopu Illectricity festivala, predstavlja fantastičnu umjetničku inovaciju na području slušanja zvuka. Tao G. Vrhovec Sambolec, intrigantan slovenski umjetnik s dugogodišnjom nizozemskom adresom, u svojoj interaktivnoj zvučnoj instalaciji Solid Sound nudi rješenje za problem slušanja zvuka u zrakopraznom prostoru, u vakuumu kakav bi, primjerice, zatekao ljude koji žive na Mjesecu. O zvučnim intervencijama u prostoru i anatomiji glave kao organa sluha, s autorom možete razgovarati na samom otvorenju izložbe, u srijedu, 4. prosinca u 20 sati, u maloj dvorani Pogona Jedinstvo, a izložba je otvorena do 6. prosinca. Kustosice su Galerije Močvara Ena Hodžić, Ivana Jelača i Tereza Teklić iz Kontejnera | biro suvremene umjetničke prakse.

Videoskop Guerilla i ove godine najavljuje VJ-ing na javnoj površini u Zagrebu, a lokaciju i ostale detalje saznat ćete na sam dan na službenoj stranici Illectricityja.

Glavna je večer festivala, 7. prosinca, rezervirana za tri inozemne zvijezde elektronske glazbe: Pabla Bolivara, Toma Wrankmorea aka Eliphino te Thomasa Greena aka Rockwell. Uz njih nastupaju domaće snage Strobelyx i CFSN DJs odnosno Feelipa, Funk Guru, phillipe, Dubway, Josip Klobučar, itch i Æon. Dio umjetničkog postava glavne večeri Illectricity festivala bit će rezultati radionice koju vode Ursula Achternkamp (Leipzig), Jelena Andjelovski (Novi Sad), Paula Müller (Berlin), Sergej Vutuc (Zagreb/ Heilbronn), Hrvoslava Brkušić (Zagreb) i Orfeas Skutelis (Novi Sad) u Pogonu Jedinstvo, od 4. do 7. prosinca. Radionica je besplatna i na njoj svi mogu sudjelovati. Potrebno je samo prijaviti se slanjem maila s imenom i prezimenom na adresu elektroničke pošte do 1. prosinca.

Više o ovogodišnjem Illectricityju potražite na službenoj facebook stranici ili stranicama Pogona - zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

M.M. / Illectricity / POGON / Fotografija: dna.com.hr

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.11.2013