Elementarnost dijaloga | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Elementarnost dijaloga

Eurokaz i HNK Varaždin prikazuju Mrtvu svadbu Asje Srnec Todorović, jednu od najuspjelijih hrvatskih postmodernističkih drama.

28.12.2016 , Zagreb - F22: Nova akademijska scena ADU
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 28. prosinca, u 19.30 sati u dvorani F22 akademije dramske umjetnosti Eurokaz i HNK Varaždin prikazuju Mrtvu svadbu Asje Srnec Todorović, jednu od najuspjelijih hrvatskih postmodernističkih drama. 

Njezini usamljeni protagonisti bez vlastitih imena - Otac, Kći, Mladoženja i (mrtva) Majka - stilizirani su i izolirani od bilo kakve socijalne i psihološke pozadine, a njihovi postupci i replike lišeni standardnih kauzalnih veza. Njihove se međusobne relacije ne uspostavljaju u stvarnosti, već se ostvaruju s pomoću igre i govornih asocijacija u ispreplitanju kružnog, neprestano ponavljajućeg-obnavljajućeg vremena.

Konceptualni pristup Natalije Manojlović ovoj drami temelji se na ideji elementarnosti dijaloga, no redateljica je u scensku strukturu uz četiri glumca uvela i Papandopulo kvartet saksofona. Pritom je oblikovala specifičan izvedbeni jezik koji kôd igre vodi izvan podjele realnog i fantastičnog s pomoću samosvojne apstrakcije glazbe - "prepisivanjem" dijaloških formi u jezik saksofona, oslanjajući se na ritmiku i melodiku teksta, te kombiniranjem teksta drame i teksta glazbe s glumačkim i glazbeničkim poticajima.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.12.2016