Emotivne kovanice | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

Emotivne kovanice

Cirkorama poziva ulične umjetnike/ice da kovanicama prikupljenih tijekom rada doprinesu skupnoj izložbi.

ROK: 10.12.2019

Udruga Cirkorama poziva cirkuske umjetnike i umjetnice da se prijave za sudjelovanje na jednodnevnoj ksupnoj izložbi Emotivne kovanice koja će se održati u prosincu u Zagrebu.

Pravo izlaganja imaju svi cirkuski i ulični umjetnici – žongleri, akrobati, gutači vatre, plesači, glazbenici, glumci, ljudi kipovi i svi oni koji su na bilo koji način svoju umjetnost pokušali unovčiti na uličnoj pozornici. Izložba je zamišljena kao kolektivni rad svih prijavljenih umjetnika, bez selekcije. Cilj ove izložbe je postavljanje u javni prostor veće količine kovanog novca koji se inače nalazi u privatnim kolekcijama umjetnika koji godinama rade ili su radili na ulici kao performeri i ulični izvođači. Nakon završetka izložbe, kovanice će biti vraćene vlasnicima.

"Umjetnici koji rade na ulici svoju predstavu, koncert ili neki drugi akt, nerijetko žive od rada na ulici tako što postave pred publiku prazan šešir koji publika u stilu dobrovoljne donacije, puni novčanicama i kovanicama valute koja je u opticaju i na taj način nagradi umjetnika za njegovo djelo. Usput se dogodi da  u šeširu završe različiti slatkiši, poruke, vizit-karte, cigarete, žetoni za auto praonicu, razna pića, privjesci sa lančića… no često se dogodi da u šeširu završe kovanice koje nisu validna valuta države u kojoj umjetnik izvodi, kovanice iz dalekih zemalja u koje umjetnik možda nikada neće otputovati - kovanice koje nemaju nikakvu materijalnu vrijednost. Te kovanice zapravo imaju samo jednu vrijednost - onu emotivnu. Naučeni da novac ne bacamo već da ga sakupljamo, nakon godina rada na ulici umjetnici često imaju pozamašnu kolekciju 'emotivnih kovanica' koje čuvaju u plastičnim vrećicama, staklenkama i kartonskim kutijama", stoji u tekstu poziva.

Više detalja o načinu prijave potražite ovdje. Rok za slanje kovanica je 10. prosinac.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 12.11.2019