Emotivni roboti i milozvučne distorzije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Emotivni roboti i milozvučne distorzije

Nakon Kalifornije, Japana i Češke, peto izdanje Kontejnerovog komparativnog projekta Device_art putuje u Kanadu.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Lightune.G, FOTO: Kontejner

  • A
  • +
  • -

Device_art 5.015 održao se na zagrebačkom Gornjem gradu od 24. rujna do 4. listopada 2015, inspiriran kanadskom novomedijskom scenom prepoznatljivom po zvučnim skulpturama, performansima i interaktivnim instalacijama te atraktivnom dizajnu. Nakon 11 godina i 4 trijenala, SAD-a, Japana, Češke, Slovenije i Austrije, nepreglednog broja analognih i digitalnih gadgeta, bizarnih mašina, simpatičnih robota, high i low-tech naprava, peti Device_art bio je u znaku emotivnih robota i (milo)zvučnih distorzija. 

Device_art održao se u partnerstvu s kanadskom galerijom Eastern Bloc (Montreal), Video Pool Media Centrom (Winnipeg) i slovenskom Galerijom Kapelica (Ljubljana), a od 12. svibnja do 1. lipnja gostuje u partnerskom prostoru u Montrealu. Od hrvatskih umjetnika sudjeluju Vitar Drinković, Margareta Lekić, Martina Mezak i Davor Sanvincenti s instalacijama te Lightune.G s dva performansa. Osim njih, u Kanadu putuju slovenski i japanski umjetnici.

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, osnovan 2002. godine, jedan je od aktivnijih kustoskih kolektiva koji djeluju na hrvatskoj sceni. Biro promiče progresivnu umjetničku praksu stavljajući fokus na istraživanje "budućnosti", odnosno povezivanje umjetničkih disciplina s tehnologijama i znanošću. Gotovo su jedina organizacija koja u Hrvatskoj sustavno brine o razvoju ovakvih umjetničkih praksi, a koje Kontejner također nastoji ne samo povezati nego i smjestiti u međunarodne okvire. Njihovi ključni projekti su festivali Device_art, kojim nastoje stimulirati domaću produkciju tehnološke umjetnosti, Touch Me, projekt koji se bavi umjetnošću na razmeđi sa znanošću i tehnologijama, te Ekstravagantna tijela, festival koji se bavi odnosima društveno konstruirane normativnosti i tijela odnosno subjekata koji od nje odstupaju.  

Od 2011. godine program Galerije Močvara nastaje kao plod suradnje Udruženja za razvoj kulture URK i Kontejnera. Glavni je cilj novog programskog usmjerenja Galerije raznovrsnoj publici predstaviti eksperimentalnu, inovativnu suvremenu umjetnost u netipičnom i transformiranom prostoru Pogona Jedinstvo, a među programima Galerije izdvaja se Sound Art Inkubator, produkcijski poligon usmjeren prvenstveno, ali ne i isključivo prema mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.05.2016

VEZANE VIJESTI

Umjetnost robotike kao proces spoznaje

Piše: Bojan Krištofić

Device_art 5.015 predstavio je širok raspon promišljanja područja robotike, kibernetike i računalnih znanosti općenito u kontekstu umjetničkog rada.

Abeceda nezavisne kulture: Kontejner

U emisiji Centra za dokumentiranje nezavisne kulture i Radio Studenta gostovale su Ena Hodžić i Jelena Matičić iz udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse.

Umjetnost, znanost, tehnologija i tijelo

Razgovarala: Janja Sesar

Svojim djelovanjem Kontejner je popularizirao umjetničke prakse na sjecištu sa znanošću i tehnologijom te disability art.