Energija i svijet | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Energija i svijet

Predavanje Douglasa Kahna Zvuk upućuje na drugdje osvrće se na ulogu zvuka u umjetnostima i njegove mogućnosti da omogući bolje razumijevanje svijeta.

06.03.2015 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

"Zvuk je zasigurno postao opće mjesto u umjetnostima, u sound-artu i studijima, no može li se reći da je ostao odredišna točka iz koje se prosuđuje okolina? Kao snažno sredstvo stupanja u kontakt i razumijevanja svijeta zvuk najbolje funkcionira kad upućuje negdje izvan sebe samog. John Cage je glazbu napravio prijemčivom, otvorenom za zvuk; važno je taj proces nastaviti i otvoriti zvuk za energije. Zvuk je tek jedna od fizikalnih energija, i tako razumljen, on stoji u odnosu spram intervencija koje već duže vrijeme čine umjetnici i glazbenici, spram signala koji kolaju medijima već preko 150 godina i spram sveobuhvatnih energetskih sistema zemlje", stoji u najavi predavanja.

Douglas Kahn je profesor medija na College of Fine Arts u Sydneyju. Njegova preokupacija jest teorijska historizacija medija, znanosti i umjetnosti od kraja 19. stoljeća do danas, s naglaskom na avangardne i eksperimentalne tradicije. Autor je knjiga Noise Water Meat: A History of Sound in the Arts (MIT Press, 1999) i Earth Sound Earth Signal: Energies and Earth Magnitude in the Arts (University of California Press, 2013). 

Predavanje će biti održano u net.kulturnom klubu MaMa u petak, 6. ožujka, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.02.2015