Energija kreativnosti | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Energija kreativnosti

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba s invaliditetom koji će biti održan po četvrti put od 5. do 7. lipnja u beogradskom Domu Omladine.

  • A
  • +
  • -

Bosifest je osnovan radi potrebe ukazivanja na stvaralački rad i mogućnosti sudionika na kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe s invaliditetom trebale imati ista prava i obaveze kao i ostali građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan poticaj donošenju mjera za ravno­pravno sudjelovanje i integriranje osoba s invaliditetom u društvo.

Prvi Bosifest održan je 2010. godine pod slo­ganom Nevidljive razlike - vidljive sličnosti te je prikazano pedeset i pet filmova na temu života i rada osoba s invaliditetom iz čak osamnaest zemalja s tri kontinenta. Ove godine, na festivalu pod sloganom Energija kreativnosti, preko trideset filmova iz cijeloga svijeta bit će prikazano u natjecateljskom i revijalnom programu, a u pratećem programu bit će održane radionice, panel diskusije i okrugli stolovi.

U natjecateljskom programu, između ostalih, bit će prikazani filmovi Last Taboo Alexandera Freemana, Aka Doc Pomus Sharyn Felder, Willa Hechtera i Petera Millera, Bolji smo zajedno Koste Đorđevića, Jaše Gabrijana i Bojane Andrić, u revijalnom dijelu Dečak Jugoslav Predraga Vukosavljevića, Happy child Davida Bagarića, Red pill Lucy Walker te četiri animirana filma: Mali svijet Backyja Baileyja, Macropolis Joela Simona, Plava sjenka Carlosa Lascana i Tužna noga Francesca Filippija.

Filmovi prikazani na Bosifestu izazivaju veliku pažnju javnosti, ponajviše udruženja osoba s invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije i regije. Također, iz godine u godinu, ova filmska ma­nifestacija doprinosi upoznavanju šire javnosti s pravima, položajem i potrebama osoba s invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvaćanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama s invaliditetom dok istovremeno filmski program poticajno djeluje na stvaranje novih filmskih i umjetničkih ostvarenja.

Ovogodišnja je selektorica dokumentarnih, igranih i animiranih filmova mlada redateljica Maja Miloš, a stručni žiri čine Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović. U okviru Bosifesta bit će dodijeljen Grand Prix Bosifest 2013 za najbolji film, nagrade za najbolju režiju i scenarij te nagrada publike. Ulaz na projekcije besplatan je, a cjelokupni program potražite na službenim stranicama.

bosifest / M.M. / Fotografija: Carlos Lacano, A Shadow of Blue

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2013