Enigma i dubina smrti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Enigma i dubina smrti

Video izložba Vlatka Vinceka Dani ponosa i slave predstavlja umjetnikovo promišljanje o životu i smrti.

08.06.2015 - 12.06.2015 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

"Dvije projekcije neprestano i istodobno, u loopu, traju u galerijskom postavu. Obje su ogoljene do vizualnog i narativnog minimuma i ostvarene skromnim elementima; primordijalne i netezične. Izložbom Dani ponosa i slave Vlatko Vincek uporno obnavlja desetljećima atraktivno i sugestivno razvijano intelektualno promišljanje života i smrti, i to putem tvarne, tjelesne pojavnosti, te ponovno progovara o nedohvatljivoj biti smrti koja ga plaši i čije ga mitske dubine i enigme fasciniraju. 

Dramaturšku okosnicu Dana ponosa i slave čine zenovski jednostavne, posne, minimalističke vizulane informacije: motritelj vidi samo ono što je na keramičkoj podnici nekog prostora ostalo od ptičice nekoliko mjeseci nakon njezina uginuća. Pred prizorom koji označava smrt, svaki subjekt reagira subjektivnom poetskom osjetljivošću, rastaljenim fluidom svijesti i nesvjesnog te ulazi u tamne dubine vlastitih uznemirujućih vizija", stoju u predgovoru izložbi.

Vlatko Vincek rođen je 1959. godine u Koprivnici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine, a iste godine suradnik je Majstorske radionice Reiser-Ivančić. Član je i suosnivač umjetničke organizacije Moja zemlja i Pleh te udruge AK. Do sada je imao pedesetak samostalnih izložbi.

Izložba će biti otvorena u galeriji Greta od 8. do 12. lipnja

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 08.06.2015