Erotski crtež kao sredstvo otpora | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Erotski crtež kao sredstvo otpora

Film Tom of Finland pripovijeda o glasovitom umjetniku Touku Laaksonenu koji je postao jednom od ikona pokreta gej oslobođenja.

09.10.2017 , Zagreb - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 9. listopada u 19 sati u velikoj dvorani kina Europa održava se hrvatska premijera filma Tom of Finland posvećenog životu finskog umjetnika Touka Laaksonena.

Projekcija, organizirana u suradnji Zagreb Pridea, Veleposlanstva Finske i Kina Europa, održava se povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day) koji se obilježava 11. listopada i proslave 100. godina neovisnosti Finske.

Film o Touku Laaksonenu, umjetniku koji je, kako stoji u najavi, "svojim likovnim izričajem oblikovao generacije LGBTIQ osoba", pripovjeda priču o borbi gej muškarca u vremenu progona.

U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata LGBTIQ osobe u Finskoj su se suočavale sa svakodnevnim progonima, zatvorskim kaznama, bile zlostavljane od strane policije i tajnih službi te nisu bile slobodne živjeti svoje živote i identitete. Laaksonen nije bio iznimka – sredstvo otpora je pronašao u crtežima koji su prikazivali mišićave, hiperseksualizirane likove u uniformama osoba koje su ga ugnjetavale. Njihove su uloge prezentirale postojeće odnose moći, ali su ih istovremeno, kroz homoerotski prikaz, simbolički podrivale.

Životnu prekretnicu Laaksonen je doživio dolaskom u Sjedinjene Američke Države gdje je prozvan Tom of Finland. Kako stoji u najavi, Tom of Finland se svojim crtežima priključio seksualnoj revoluciji te je, kontekstualizirajući vlastita iskustva iz rata, Finske, kao i svakodnevne žudnje, postao ikonom pokreta gej oslobođenja. 

Projekcija filma je besplatna, uz mogućnost donacije. Organizatori mole zainteresirane da svoje ulaznice rezerviraju mailom s predmetom "Tom of Finland", u kojem će navesti ime i prezime i željeni broj karata (jednu ili dvije).

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 06.10.2017