Erozija društvenog života u javnom prostoru | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Erozija društvenog života u javnom prostoru

Platforma za Društveni Centar Čakovec organizira izložbu Darija Petkovića na kojoj će predstaviti radove iz svojih serijala Okupacija u 26 slika i Zagrebačke tvornice.

31.10.2016 - 07.11.2016 , Čakovec - Galerija zgrade Scheier
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Darija Petkovića održat će se u ponedjeljak, 31. listopada u 19 sati, u Galeriji Scheier u Čakovcu. 

Darije Petković kao profesionalan fotograf suvereno vlada zanatom fotoreportera i urednika ekonomskih i političkih časopisa, pa nikad ne popušta bojama niti političkim strastima, služeći se, veoma promišljeno i koncepcijski osmišljeno, ali i precizno, eminentno estetskim metodama.

Rođen je 1974. godine u Zagrebu, a diplomirao je na odsjeku snimanja, ADU u Zagreb 1999. godine. Za vrijeme studija započeo je profesionalno fotografsko djelovanje u tiskanim medijima koje je trajalo petnaest godina. Od 2005. godine zaposlen je na Akademiji dramske umjetnosti, Odsjek snimanja, Katedra za fotografiju gdje radi i danas kao docent i pročelnik katedre. Od 1996. godine samostalno izlaže fotografije a od 2007. intenzivno se bavi društveno angažiranom fotografijom.

U "Okupaciji u 26 slika" zabilježio je žalostan rezultat "okupacije" Zagreba od strane stranog kapitala i pustoš koja je ostala prelaskom iz planske privrede u kapitalizam, a već ranije napuštene i mrtve pogone zagrebačkih tvornica (ciklus Tvornice) te eroziju društvenog života u javnom prostoru (ciklus Zagreb – zapad). Darije svojim radom upozorava na količinu napuštenih prostora, tvornica, obrta i trgovina koji su smješteni kako u centru grada, tako i na njegovim perifernim područjima. "Njegove fotografije usmjeravaju se na ekonomske probleme današnjice; napušteni prostori nekoć velikih poduzetničkih imena, prazni izlozi i neobnovljene, grafitima nagrđene fasade prizor su koji se već susretao po raznim dijelovima Hrvatske, samo što je sada prisutan u prostoru koji je nekoć označavao bogatstvo, napredak te koncentraciju najvažnijih umjetničkih i obrtničkih usluga".

Izložba je otvorena do 7. studenog.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.10.2016