Esefičari se svađaju najbolje | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Esefičari se svađaju najbolje

U knjižnici Bogdana Ogrizovića gostuju Krešimir Maligec, Davorin Horak, Milena Benini, Vanja Spirin, Ivan Lutz i Gordan Sundać te Aleksandar Žiljak.

24.01.2015 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

"Dođite se obračunati s hrvatskim piscima fantasyja! Umjesto revolvera i metaka, zadana oružja su riječ, poznavanja žanra spekulativne fikcije i torta u obliku knjige iz zagonetnog Hangara 7! Zbunjeni? I trebate biti – pravi SF adute otkriva tek na samom kraju!

S obzirom da su hrvatski čitatelji, mahom puni pokuda jer nikako da pronađu gdje se u domaćoj književnosti skriva George R. R. Martin ili makar Robert Jordan, često uživo izuzetno sramežljivi, kako s pohvalama tako s (ne)utemeljenim kritikama domaće žanrovske produkcije, pitanja će na samom početku postavljati dva hrabra tvrdoglavca – Krešimir Maligec, urednik Zagrebačke naklade i Davorin Horak, urednik SF časopisa Sirius B – koja odbijaju odustati od papirnatih ukoričenja nerealnih snatrenja o neobičnim svjetovima među organizatorima nadaleko poznatih hrvatskih SF konvencija (i onima koji će to tek postati).

Čisto kako obračunom ne bi (za)vladala podmukla tišina, naravno. Bude li hrabrih, ma koliko endemskih, domaćih čitatelja u publici spremnih na bijes autora i odgovore koji nemaju blage veze s pitanjima, na njihove će i više nego dobrodošle upite odgovarati:

Milena Benini, kraljica suvremenog hrvatskog fantasyja koja će dati odgovore na sva pitanja o Mjesecu, svećenicama, okultnim praksama i neobičnom izdavačkom putovanju njezina romana Svećenica mjeseca koji je prvo objavljen serijalno na webu, potom na englekom u Kanadi da bi tek sada doživio hrvatsko izdanje.

Vanja Spirin, majstor humoristične znanstvene fantastike i autor omiljenih avantura besprijekornih vitezova Junker'sa i Vailianta ponovo obara uskogrudne vjetrenjače i novom zbirkom priča Smrtonosna mizija i druge priče ruši ustaljene tabue. Naravno, zna mu se dogodit da krene brijati o bass gitari, kultnim birtijama po Zagrebu, pivu, pisanju kao procesu (čega?!?) a voli i dati svoje mišljenje o svemu. Nastavit će pričati dok ga ne prekine...

...koji god bude brže od dva domaća pisca što čine slavonskobrodski dvojac Ivan Lutz i Gordan Sundać. Oni će vas zamarati finesama kolaboracijskog pisanja i mukom koju su prošli u stvaranju zajedničkoga romana Drum (kojeg su izvukli iz Hangara 7, odakle je i torta) jer što je Slavonac bez žalopojke? Šojka! Ili je to ipak neki drugi film?

Nad svima njima, a zgusti li i nad publikom, (za)grmit će Aleksandar Žiljak, najnagrađivaniji i najprevođeniji hrvatski SF pisac koji žarko želi da svi ostali najzad stanu pisati u skladu s trendovima izvan Lijepe naše, poput njega. Tako je njegov najnoviji roman, Poseidonia – prvi hrvatski steampunk roman u kojem pratimo pustolovine dvije provalnice, Irene Orletz i Belinde Meredith, na samom kraju 19. stoljeća, koje na zagonetnoj lađi moraju razotkriti i slomiti krvoločnu zavjeru", najava je događanja u subotu, 24. siječnja, u 12 sati, u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.01.2015