Estetika i obrazovanje | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Estetika i obrazovanje

Književni klub Booksa u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj pokreće novi program razgovora koji će voditi David Albahari.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Stephane Gladieu / Le Figaro

  • A
  • +
  • -

Prošireni estetički odgoj međunarodni je projekt kojeg vodi Multimedijalni institut (MaMa) iz Zagreba u suradnji s organizacijama Kulturtreger iz Zagreba, te Kuda.org iz Novog Sada, Berliner Gazette iz Berlina i Kontrapunkt iz Skopja. Prvi dio ovog projekta bavio se odnosom kulture i politike, a u novom ciklusu fokus će biti na odnosu estetike i obrazovanja. Do sada je Multimedijalni institut organizirao predstavljanje časopisa MUTE, promociju knjige Howarda Slatera, konferenciju Ideja radikalnih medija, izložbu Izgledi Arkzina, predavanje Kennetha Goldsmitha Nekreativno pisanje i medijsku akciju Instaliranje javnosti.

U sljedećem će ciklusu u kojemu će, kako je već istaknuto, u fokusu biti odnos estetike i obrazovanja, MaMa i Booksa u naredne dvije godine u Zagreb planiraju dovesti velik broj književnika, filozofa, teoretičara i umjetnika koji će iz različitih kutova sagledati prosvjetiteljsku ideju estetičkog odgoja.

Prvi od mnogih je Alberto Manguel, kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj, autor knjige Povijest čitanja, poznat, među ostalim, i po činjenici da je kao srednjoškolac čitao gotovo slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Njega će u klubu Booksa 3. lipnja u 20 sati ugostiti David Albahari i to u sklopu književnih razgovora nazvanih Piščev dnevnik.

"Piščev dnevnik predstavlja svojevrsnu nadogradnju istoimene kolumne koju Albahari piše za portal booksa.hr. U sklopu programa, pisac će pred zagrebačku publiku dovoditi svoje kolege, prijatelje, umjetnike, znanstvenike, osobe važne za njegov umjetnički rad i svjetonazor", ističe se u najavi događanja.

Nakon Bookse, Alberto Manguel gostuje i u Galeriji Nova te će zajedno s argentinskim kolegom Leopoldom Brizuelom 5. lipnja zatvoriti ovogodišnji Festival europske kratke priče.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.05.2015

VEZANE VIJESTI

U direktnom dijalogu s klasicima

Razgovarala: Ida Jagar
Povodom Festivala europske kratke priče, s Fernandom Iwasakijem smo razgovarali o kulturnim razlikama Europe i Amerike, tradiciji kratke priče i publici.

Nova dimenzija književnosti

Piše: Tomislav Žilić

Vošingtonska Kongresna knjižnica omogućila je pristup audio zapisima čitanja poezije i proze nekih od eminentnih autora dvadesetog stoljeća.

Glasovi iz međuprostora

Piše: Vatroslav Miloš
Luka Bekavac dobitnik je nagrade Europske unije za književnost za 2015. godinu.