Etika drugosti i politika identiteta | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Etika drugosti i politika identiteta

Večeras u 20 sati u kinu Tuškanac Gayatri Chakravorty Spivak održat će posljednje predavanje ovogodišnjeg Subversive film festivala.

Predavanje je naslovljeno je 'Subverzija' u iščitavanju vizualnog, a koncentrirat će se na odnos između etike drugotnosti i politike identiteta – u odnosu na pitanja nacionalizma, posebice u kontekstu nedavnih događaja u sjevernoj Africi i Zapadnoj Aziji.
 
Gayatri Chakravorty Spivak, rođena 1942., indijska je književna kritičarka, teoretičarka i sveučilišna profesorica na Sveučilištu Columbia. Najpoznatija je po svojoj studiji "Mogu li podčinjeni govoriti?" (Can The Subaltern Speak?), koja se smatra temeljnim tekstom postkolonijalnih studija, te po svom prijevodu knjige O gramatologiji Jacquesa Derride. Sebe opisuje kao "praktičnu marksističko-feminističku dekontruktivistkinju". Osim toga, Spivak je i gostujuća članica nastavničkog osoblja Centra za istraživanje društvenih znanosti u Kalkuti. Najpoznatija je po svojim suvremenim kulturalnim i kritičkim teorijama koje dovode u pitanje "ostavštinu kolonijalizma" te način na koji se čitateljstvo bavi književnošću i kulturom. Često se koncentrira na kulturalne tekstove onih koje marginalizira dominantna zapadnjačka kultura: nove imigrante, radničku klasu, žene i ostale "postkolonijalne subjekte".

Također, Spivak će u utorak, 24. svibnja u 19 sati, na Filozofskom fakultetu govoriti na promociji svoje knjige eseja Nacionalizam i imaginacija. Organizator je upravo objavio kako se tribina na Filozofskom fakultetu zbog bolesti Gayatri Spivak otkazuje. Večerašnje predavanje će se održati prema rasporedu.  

 
Izvor: SFF
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.05.2011